Mads er mester i at lave økologisk hø

ØKOLOGI – Mads Lystbæk fra Spjald i Vestjylland er Danmarks bedste til at lave økologisk hø.

Mads Lystbæk blev kåret som Danmarks bedste til at lave økologisk hø og kan nu glæde sig til at nyde præmien: En middag for to på restaurant Noma.

Mads Lystbæk fra Spjald i Vestjylland er Danmarks bedste til at lave økologisk hø.

I hvert fald hvis man skal tro dommerpanelet fra Økologisk Landsforening.

Ved dagens food-festival i Tangkrogen i Aarhus kårede dommerne Mads Lystbæk som en suveræn vinder af konkurrencen for det velduftende foder, som hans får og ammekøer nu kan glæde sig til at æde  til vinter, når der ikke længere er græs på markerne.

Kunsten er at finde fire-fem dage med godt vejr
- Det gælder bare om at finde fire-fem dage med godt vejr. Derefter lader man det ligge og river det først sammen efter ca. tre dage.

- Herefter skal det ligge et par dage mere, før man presser det. Man skal endelig lade være med at vende det, hvis vejret holder, lyder rådet fra Mads Lystbæk, der i år har lavet hø på otte hektar.

Ifølge ham skal græsset heller ikke være for langt. Hvis det er kløvergræs, som de økologiske landmænd bruger i stor stil, fordi det er selvforsynende med kvælstof, smadrer man de fine blade i kløveren, hvis man vender det for meget.

Bonderøven fra tv var med i dommerpanelet.

- Kunsten er at finde fire-fem dage med godt vejr og rive det sammen, inden det er helt tørt. På den måde undgår man at kløvergræsset smuldrer, og så får man alle de gode, værdifulde ting med, forklarer Mads Lystbæk.

Høet presses i  rundballer
Høet bliver presset i rundballer og anvendes til Mads Lystbæks 40 moderfår og 25 Limousine-ammekøer. Også kalvene nyder godt at høet.

Mads Lystbæk driver 65 hektar på gården i Spjald, som blev omlagt til økologisk drift i 1996.

Dommerpanelet bestod af blandt andet Bonderøven fra tv, Frank Erichsen og Thorkil Nissen, kvægkonsulent i Økologisk Landsforening, i dagens anledning iført stråhat.

- For at lave god hø, skal man mestre håndværket. Man skal virkelig være dygtig til at dyrke høet. Det er altafgørende. Det, vi kigger på i dag er specielt, hvordan høet dufter, og hvordan høet ser ud, fortalte Frank Erichsen, da han afslørede resultatet af konkurrencen.

Det er tredje år i træk, at de økologiske landmænd kappes om at lave det bedste hø. Konkurrencen er inddelt i to discipliner:

  • Ladetørret hø
  • Marktørret hø

- Hø er noget helt særligt, som køerne elsker, siger Per Kølster.

Per Kølster: Fokus på kvalitet
- Ved at sætte fokus på hø, sætter vi også fokus på kvalitet. Hø er noget helt særligt, som køerne elsker. Og det er jo ikke uvæsentligt, hvad vi fodrer dyrene med, hvis vi skal have kvalitetsprodukter i form af mælk og ost, siger Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening.

Han glæder sig over, at økologerne er med til at vise nye veje, når det gælder madkvalitet. Som for eksempel Naturmælks meget roste hø-ost, der er lavet af mælk fra køer, der udelukkende er fodret med økologisk hø.

Indtil videre er Naturmælk det eneste mejeri herhjemme, der kan levere lige netop dette produkt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: