Lone Landmand får pris for sin formidling

PRIS – Odder Højskoles årlige kulturpris, Den gyldne Grundtvig, går i år til Lone Vitus, der er kendt som en varm og engageret fortaler for, at vi behandler dyrene og vores fælles jord med omsorg og respekt.

Lone Vitus med en af gårdens grise.

Lone Landmand, der er kendt som en varm og engageret fortaler for, at vi behandler dyrene og vores fælles jord anstændigt, modtager 10 november årets Den gyldne Grundvig.

Pengene, der følger med prisen, vil hun blandt andet bruge på at plante træer.

Lone Landmand, der også er kendt under sit døbenavn, Lone Vitus, er forfatter, foredragsholder, debattør og blogger dagligt om mad, landbrug, økologi og grøn livsstil mad med udgangspunkt i sit daglige liv på Brandbygegård, som hun driver sammen med sin mand, Søren Sørøver, der uden for bloggens univers også anvender efternavnet Kvist.

På gården møder man både glade grise, gæs, høns og kaniner, og gårdens jordtilliggende på 28 hektar dyrkes økologisk og anvendes til grønsager, natur og en stor frugtplantage, som blandt andet levere råstoffer til gårdens stigende saft- og vinproduktion.

Folkelig, skarp og vedkommende facon
Lone, der oprindelig er uddannet agrarøkonom, vil også være kendt af mange af OrganicTodays læsere for sine vedkommende artikler og kommentarer på denne netavis.

Prisen uddeles hvert år af Odder Højskole, og Lone Vitus, der i øvrigt selv bor i nærheden af Odder, får ifølge priskomiteens formand, Bo Klindt Poulen Den gyldne Grundtvig for, »gennem sit vedholdende, engagerede og indsigtsfulde arbejde med at formidle vigtige og aktuelle spørgsmål om bæredygtighed og grøn omstilling på en folkelig, skarp og vedkommende facon, at bidrage til den folkelige oplysningstradition og kultur, som den danske folkehøjskole udspringer af«.

- Mine kerneværdier er retfærdighed, ordentlighed og omtanke. De værdier er dem, der vækker de stærkeste følelser – de burde være udgangspunktet for menneskelig omgang med artsfæller, med dyr og med vores omverden. Resultatet er mærkbart, når de tilsidesættes, siger Lone Landmand i anledning af pristildelingen

Hun mener også, at Odder Højskole og landets øvrige højskoler spiller en vigtig rolle, når det gælder værdierne i samfundet.

- For alle aldersgrupper i højskolemiljøet er fællesskab og formning af værdigrundlag kernen, og er der noget dette land mangler, er det sammenhængskraft og anstændige medmenneskelige værdier. En ny højskolebølge ville ikke være nogen skade til, mener, Lone Vitus.

Pengene skal bruges til træer
- Jeg ved, at Lone er meget taknemmelig og lidt stolt, og jeg er helt vildt stolt af hende! Pengene, der følger med, har hun planlagt at bruge på træer. Der er ikke for mange træer i denne verden, og at Lone vil bruge prisen til at forskønne planeten i stedet for at piske ud og købe en ny dametaske, gør mig kun endnu mere stolt, skriver Søren Sørøver, hvor han sammen med Lone beretter om livet på et autentisk landbrug.

Lone Vitus kommer i selskab med Ebbe Kløvedal Reich, Steffen Brandt, Martin Krasnik, Niels Hausgaard og en række andre kulturpersonligheder, som siden 1999 har modtaget Den gyldne Grundtvig.

Læs mere om Lone Landmand

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: