Lejre bliver Danmarks første øko-kommune

ØKOLOGI – Vi ligger næsten som en forhave til København. Nu vil vi se, hvor langt vi kan komme med økologi og grønne, bæredygtige løsninger, siger Lejres borgmester, Mette Touborg (SF).

Lejres borgmester Mette Touborg vil finde økologiske løsninger på flest mulige områder.

- Vi ligger næsten som en forhave til København. Nu vil vi se, hvor langt vi kan komme med økologi og grønne, bæredygtige løsninger, siger Lejres borgmester, Mette Touborg (SF).

Hun har på kommunens vegne sagt ja til at deltage i et stort ambitiøst forsøgsprojekt i samarbejde med blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, FDB og Forbrugerrådet.

- Vi har ingen færdige løsninger på forhånd, men vi vil samarbejde bredt for at sætte gang i en grøn omstilling på alle planer i vores kommune. For at projektet kan blive en succes, er det vigtigt, at så mange som muligt bakker om om det, understreger Mette Touborg.

Flest mulige områder
- Mange kommuner som Albertslund og København er meget længere fremme med økologisk bespisning, end vi er her i kommunen. Men vores målsætning er en anden. Vi vil forsøge at finde økologiske løsninger på flest mulige af hverdagens udfordringer, forklarer borgmesteren.

- Det gælder landbrug, private haver, offentlig bespisning, fodboldbaner, vejrabatter, vandindvindingsområder, kirkegårdsjord og alt muligt andet.

Kommunen har allerede indledt en dialog med kommunens 17 kirker, menighedsrådene og provstiet, som udlejer jorden til lokale landmænd.

- Vil de være med til at stille krav om, at jorden skal drives økologisk og uden pesticider? Det er et af de spørgsmål, vi forsøger at få svar på.

Gratis omlægningstjek til landmænd
- I samarbejde med Økologisk Landsforening vil vi desuden tilbyde kommunens landmænd et gratis fagligt og uforbindende omlægningstjek, som kan fortælle, hvorvidt det er økonomisk forsvarligt at omlægge deres ejendom? Vi vil også analysere vores indkøbspolitik for at kunne fastlægge, hvilke krav vi kan stille til leverandørerne, fortæller Mette Touborg.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: