Lavenergihuse holder hvad de lover

ENERGI: 145 rækkehuse i Albertslund er blevet totalrenovret. Det sker som led i et af Danmarkshistoriens største renoveringsprojekter. Husene blev færdige i 2013 og det har derfor været muligt at måle årsforbruget, og resultaterne er særdeles positive.

Når man taler energirenoveringer i Danmark er det blevet almindeligt kendt, at energiberegningerne ikke holder. Én ting er ingeniørberegninger, en anden ting er virkeligheden, når folk flytter ind. Det betyder ofte, at boligerne bruger meget mere energi i virkeligheden, end det var forventet i forhold til beregningerne.

550 rækkehuse i Albertslund Syd er ved at blive totalrenoveret, og beboerne sparer i gennemsnit 500 kroner om måneden på varmeregningen. Foto: Klaus Vedfelt

Men det er ikke tilfældet i Albertslund Syd. Her har det lidt populært sagt vist sig, at ingeniørerne kan regne, at håndværkerne kan bygge, og at beboerne kan finde ud af at bebo husene. Resultatet er, at beboerne i gennemsnit sparer 500 kroner om måneden på varmeregningen.

550 rækkehuse i Albertslund Syd bliver totalrenoveret i disse år. Projektet er i fuld gang og forventes afsluttet i august 2015.

De renoverede rækkehuse går fra at være et industrielt 1960’er byggeri med ringe isolering, til moderne rækkehuse bygget efter BR 10 med forbedret lysindfald, forbedret klimaskærm, samt forbedret varme- og ventilationsanlæg. Når boligerne er færdigrenoverede er de hver på 106 m2.

God energi til 500 familier
Energirammen i Bygningsreglementet fra 2010 siger, at der maksimalt må bruges 68 kWh/m2 om året til opvarmning og ventilation i et hus på 106 m2 – eller 7,215 MWh pr. rækkehus.

I 2014, der som bekendt var et ekstremt varmt år, blev der brugt 5,721 MWh pr. rækkehus i de 145 huse, der har været beboet i et år. Hvis man graddagskorrigerer forbruget svarer det til ca. 6,6 MWh pr. hus med 40 procent graddagsuafhængigt forbrug. Læg hertil 200-300 kWh el til ventilation, så overholder husene stadigvæk energirammen i BR 10.

- I Albertslund står vi over for, at størstedelen af boligmassen skal totalrenoveres. Så det er enormt vigtigt for byen, at et så stort renoveringsprojekt, der vil skabe rammerne om mere end 500 familiers liv i årene fremover, energimæssigt viser sig at være af den forventede kvalitet, siger Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune.

- Men det er også vigtigt i hele Danmarks bestræbelser mod en CO2-neutral fremtid, at vi får at se, at lavenergibyggeri rent faktisk kan lade sig gøre i praksis, tilføjer han.

Rækkehusene i Albertslund Syd er almennyttige boliger, der i dag er administreret af boligselskabet Bo-Vest.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: