Kun 79 landbrug omlagde til økologi

Kun 79 landbrug omlagde til økologisk drift fra 2011 til 2012. Alligevel har det økologiske areal aldrig været større.

ØKOLOGI – Økologisk drift uden sprøjtegift og kunstgødning på 182.930 hektar. Men først nu har vi passeret den hidtidige rekord fra 2002, selv om de sidste seks har budt på fremgang. Kun 79 landbrug omlagde til økologi fra 2011 til 2012.

Økologisk mælk, æg og havregryn er i dag det naturlige valg for mange husstande. Og flere og flere danskere får øjnene op for økologiens kvaliteter. Nye tal fra NaturEr-hvervstyrelsen viser, at vi nu er oppe på knap 183.000 hektar økologisk areal.

Det økologiske landbrugsareal nåede i 2012 op på præcis 182.930 hektar. Det svarer stort set til arealet af Lolland-Falster. Dermed er arealet steget med 5.092 økologiske hektar i 2012.

Trods ihærdige anstrengelser for at få flere landmænd til at skrotte marksprøjten og slippe grisene fri, var det kun sølle 79 landbrug, der fulgte opfordringen og omlagde til økologisk drift fra 2011 til 2012.

Alligevel var væksten i det samlede økologiske areal var større i 2012 end i de foregående tre år, viser den årlige opgørelse fra NaturErhvervstyrelsen.

Stadig et stykke vej

Det økologiske areal.

- Vi er på rette vej med stigningen i det økologiske areal i 2012, men det er ikke nok. Der skal mere økologi på markerne og i danskernes maver. Derfor har regeringen i regeringsgrundlaget sat et ambitiøst mål om at fordoble det økologiske areal frem mod 2020, siger fødevareminister Karen Hækkerup.

- Et areal svarende til 10.000 fodboldbaner, hvor sprøjtegift er røget ud af værktøjskassen og erstattet med moderne, bæredygtigt landmandskab, er en god nyhed for os alle sammen. Men selvom det økologiske marked og areal fortsat vokser og har gjort det gennem krisen, så er der stadig et stykke vej til en fordobling af det økologiske areal, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Flere økologiske produkter krydser grænsen
Økologi er ikke kun gladere grise og mad uden sprøjtemidler. Økologi er også et lille dansk eksporteventyr. Eksporten af økologiske produkter har nu rundet en milliard kroner årligt og er mere end fordoblet siden 2007.

- Økologi er en af måderne vi kan gøre landbruget grønnere på, samtidig med at vi bevarer danske arbejdspladser og skaber vækst i udkantsområderne, siger Karen Hækkerup.

Mange flere økologiske dyr
De gode økologi-nyheder stopper ikke ved fremgangen af økologisk areal. Bestanden af økologiske grise kom i 2012 op på cirka 232.000 stk., hvilket er en fremgang på 73 procent i forhold til bestanden i 2007.

- Danmark har fået mange flere økologiske grise de seneste år, men der er plads til endnu flere danske grise med øko-krøller på halen. Noget tyder nemlig på, at danskerne har taget budskabet om, at økologi er lig med gladere grise til sig. Det er dejligt, at mange forbrugere ikke nøjes med at købe økologiske havregryn og gulerødder, men nu også vælger økologi, når de står ved køledisken, siger Karen Hækkerup.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: