Kommuner langt fra økologi-mål

60 procent af maden i de offentlige gryder skal være økologisk i 2020, er regeringens målsætning, men for kommunerne er der lang vej endnu, viser ny undersøgelse, som Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening har lavet.

Kun Københavns (74,4 %) og Albertslund (62,9 %) kommuner lever op til regeringens mål. 11 kommuner har en politisk målsætning om minimum 60 procent, men har ikke nået den, mens de øvrige kommuner endnu ikke har formuleret politik på området. Nogle har overordnede mål om bæredygtighed og økologi, men ingen konkrete planer. Det viser undersøgelsen Det Økologiske Danmarkskort, som de to grønne foreninger præsenterer.

- Kommunerne vil faktisk rigtig gerne arbejde med økologi, og der er gang i overvejelser, også ude i køkkenerne. Men de er presset økonomisk og mangler både redskaber til at gå i gang med omlægningsprocessen og viden om erfaringer i frontløberkommuner, hvor de har fået økonomi, økologi og bedre måltider til at gå op i en højere enhed. Nu hjælper vi kommunerne med disse opgaver, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Rent drikkevand og mere natur

- Økologi er vejen til renere drikkevand, sundere kostsammensætning og mere natur, siger Susanne Herfelt, vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening.

- At det offentlige går foran og gør 60 procent af de 500.000 daglige, offentlige måltider økologiske vil være et kæmpe skridt på vejen. Det giver afsætningsgaranti på de økologiske fødevarer. Og det gør, at flere landmænd tør kaste sig ud i at omlægge til økologi. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne får økologien ind i de offentlige gryder. Kommunerne bør som minimum vedtage en politisk målsætning,

Undersøgelsen bag Det Økologiske Danmarkskort bygger på en rundspørge til alle landets kommuner – og er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse fra  februar sidste år.

Hjælp til omlægning af køkkener

For kommuner, der ønsker at komme videre, er der nu meget hjælp at hente. Regeringen har afsat 28 millioner årligt de næste to år til kommunernes omlægningsprojekter. 15 kommuner er allerede med i projekter søgt i denne måned, i samarbejde med Økologisk Landsforening, og omlægningseksperter i Københavns Madhus, Øko + +, m.fl.

- Vi står klar til at bakke kommunerne op og klæde dem på med de nødvendige redskaber til økologisk omlægning. Omlægningskonsulenter findes i hele landet. De kender udfordringerne og kan vurdere, hvilke muligheder det enkelte køkken har for økologisk omlægning, siger Dorthe Kloppenborg, projektleder, Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening stiller bl.a. gratis rådgivning til rådighed for kommunernes køkkener, forvaltninger og indkøbsafdelinger. Kommunerne kan også søge midler hos Fødevareministeriet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: