Klimaaktivister vil lukke kulkraftværk i Aalborg

ENERGI – Ni klimaaktivister er her til morgen trængt ind på Nordjyllandsværket. De kalder sig Klimakollektivet og vil blokere for tilførelsens af kul med det erklærede mål at lukke det kulfyrede kraftværk. Vi er nødt til at handle, siger de.

Nul kul: Nordjyllandsværket er et af syv central kraftværker i Danmark, der stadig fyrer med kul. Foto: Klimakollektivet

Ni aktivister fra gruppen Klimakollektivet klatrede kl. 07:45 i morges over hegnet ind til Nordjyllandsværket og har etableret en blokade på det transportbånd der fører kul ind til værkets kedler. Aktivisterne har låst sig fast til transportbåndene og kræver værket lukket.

Med bannere, hvor der med lilla og rød tekst står Luk værket og Nul kul, og iklædt farverige glitrende pailletter forsøger aktivisterne at vise at en grøn fremtid er meget mere festlig end en død planet, oplyser gruppen i en pressemeddelelse.

- Nordjyllandsværket er det kulkraftværk i Danmark med det aller største kulforbrug. Kul er en af de absolut største klimasyndere, alligevel har Aalborg kommune der ejer værket planer om at fortsætte med at fyre med kul helt indtil 2028. Derfor tager vi nu sagen i egen hånd og lukker ned for værket. Klimaet kan ikke vente på nølende politikere, siger Maja Grenaa fra gruppen.

Uden hensyn til fremtiden
Værket, der tidligere var ejet af den svenske energigigant Vattenfall, blev tidligere i år købt af Aalborg kommune, men med aftale om fortsat levering af kul til værket fra Vattenfall.

- Det er fuldkommen ligegyldigt, at kulkraftværket overtages af kommunen, hvis den alligevel vælger fortsat at fyre med kul uden hensyn til fremtiden. De folkevalgte politikere i Aalborg kommune burde sætte borgernes fremtidige velfærd højere end kortsigtet profit, mener en af de andre klimaaktivister, Tannie Nyboe.

Vi er nødt til at handle
Aktivisterne er forberedte på at blive natten over og har både medbragt soveposer, mad og vand.

- Vi kan ikke bare sidde med hænderne i lommen, mens kulkraftværkernes tårnhøje skorstene pumper tonsvis af CO2 ud i atmosfæren. Vi er nød til at handle nu, hvis vi skal afværge de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Derfor ser vi os forpligtede til at blokere Nordjyllandsværket og kræve at Aalborg kommune lukker værket ned, forklarer Maja Grenaa.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: