Kina forbyder handel med elfenben

NATUR – Kina skrider nu ind mod den omfattende handel med elfenben. Forbuddet trådte i kraft efter nytår. Dermed er det ulovligt både at sælge og købe elfenben i Kina, som er verdens største marked for krybskytterne, der årligt dræber 30.000 elefanter.

Krybskytter dræber årligt 30.000 elefanter for at tjene penge på den indbringende handel med elfenben. Her er det elefanter i Uganda, der tager bad i en flod. Foto: Gustav Bech

Af Anni Hjortegaard Jensen, Cand. mag. i engelsk og dansk

Med årsskiftet er Kinas forbud mod handel med elfenben nu trådt i kraft og det er dermed ulovligt både at sælge og købe elfenben. Sidste år meddelte den kinesiske regering beslutningen om, at lukke Kinas elfenbensmarkeder og fabrikker ved udgangen af 2017.

Forbuddet vækker begejstring, fordi Kina er verdens største marked for både lovlig og illegal handel med elfenben, hvilket har været med til at drive krybskytteri i Afrika, skriver den amerikanske nyhedsside Mongabay.com.

I Kina bruges elfenben primært til billedskæring. Billedskæring i elfenben er en kinesisk tradition, der går 3000 år tilbage, og modstandere af forbuddet argumenterer, at det fortsat skal praktiseres, fordi det er en kinesisk kulturarv.

Forbuddet var mange år undervejs
Beslutningen om at forbyde handel med elfenben blev vedtaget efter flere års pres på den kinesiske regering fra både afrikanske og europæiske regeringer samt USA.

Samtidig har der kørt flere kampagner for at informere offentligheden om, at elfenben øger den ulovlige jagt på afrikanske elefanter. Siden 2012 har NBA basketballspilleren Yao Ming sammen med WildAid, African Wildlife Foundation og Save the Elephants ført en kampagne, der havde til formål at oplyse den kinesiske befolkning.

Kampagnen var den største public awareness kampagne nogensinde og medførte en stigning på 70 pct. i offentlighedens viden om, at elfenben kommer fra elefanter dræbt af krybskytter, skriver WildAid i en meddelelse.

Det anslås, at krybskytter årligt dræber 30.000 elefanter og World Conservation Union kategoriserer den afrikanske elefantbestand som ‘sårbar’.

Ginette Hemley, der er senior næstformand i Verdensnaturfonden WWF siger om forbuddet:

- Årtier fra nu kan vi se tilbage på dette som en af de vigtigste dage i bevarelsen af elefanter. Kina har holdt det store løfte, det gav verden og givet håb om elefanternes fremtid.

Mere fokus på forbuddet er nødvendigt
Det næste skridt er ifølge NGOer at skabe fokus på forbuddet og mindske efterspørgslen på elfenben. Mange kinesere er nemlig ikke klar over forbuddet eksistens. Ifølge en undersøgelse foretaget af WWF og TRAFFIC, et netværk for overvågning af dyreliv, kendte kun 19 pct. af de adspurgte kinesere til forbuddet. Positivt er det dog, at 86 pct. af dem ønskede at støtte forbuddet, når de hørte om dets eksistens.

- Vi kan starte 2018 med håbet om, at elefanter vil være mere trygge, nu hvor Kina har forbudt salget af kommercielt elfenben, siger WildAids direktør Peter Knight.

- Priserne er faldet og mange steder i Afrika og Asien er der sket en forbedring i håndhævelsen af loven.
Det er dog ikke kun nødvendigt, at kineserne bliver opmærksomme på og stopper handlen med elfenben, deres naboer må også følge trop, forklarer Ginette Hemley fra WWF.

- Det er ligeså nødvendigt, at Kinas naboer følger trop og lukker elfenbensmarkeder Asien over. Kun på den måde kan vi sikre, at den åbne handel ikke blot flyttes til andre lande og giver forhandlere sikre kanaler, hvorigennem de kan sælge friskt elfenben.

- De afrikanske elefanters skæbne afhænger af en global afvisning af handlen med elfenben og regeringerne har nøglen til at drive den udvikling fremad, slutter hun.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: