Kemikalie-gigant får patent på peberfrugt

PATENT PÅ MAD – Schweiziske Syngenta, som er en af verdens største kemikalie- og frøvirksomheder, har fået patent på en peberfrugt uden kerner. NOAH kalder det »uacceptabelt«.

Syngenta kan nu forhindre alle i at dyrke og høste selskabets peberfrugt eller bruge den til videre avl. Foto: Colourbox

Planter og frø fremavlet på traditionel vis uden genmanipulation kan ikke patenteres, siger den europæiske patentlov. Alligevel er det lykkedes schweiziske  Syngenta at få patent på en peberfrugt fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO).

Peberfrugten er fremavlet på traditionel vis uden genmanipulation. Derfor er det opsigtsvækkende, at EPO alligevel har udstedt patentet til det schweiziske firma, lyder det fra den danske miljøorganisation NOAH.

NOAH: Uacceptabelt

Syngenta har fået patent på en peberfrugt. Uacceptabelt, siger NOAH. Grafik: NOAH

Anna Rønne, der er projektmedarbejder i NOAH, betegner det som »uacceptabelt«

- Selskabet kan nu forhindre alle i at dyrke og høste denne peberfrugt eller bruge den til videre avl. Akkurat som privatisering af vand, giver privatisering af fødekilder anledning til alvorlige bekymringer, og der er brug for, at vores politikere handler nu, mener Anna Rønne.

Hun frygter, at de store frøfirmaer ellers skridt for skridt vil kunne opnå kontrol over vores daglige mad.

- I fremtiden skal vi muligvis bede om tilladelse før vi skærer en peberfrugt i stykker, lyder hendes værste scenarie.

Regeringen børn handle
Sammen med 200 europæiske organisationer opfordrer NOAH de nationale regeringer til at handle direkte via Administrationsrådet for Den Europæiske Patentmyndighed, som er den politiske instans, der kontrollerer patentkontorets arbejde.

Her bør den danske regering gå i front, da det er den danske Jesper Kongstad, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, som er formand for rådet. Anna Rønne understreger:

- Patenter på plantesorter og metoder til traditionel forædling er forbudt ifølge europæisk patentlov. Alligevel fortsætter EPO med at give flere og flere patenter på vores fælles fødevarer.

- Administrationsrådet for EPO bør beslutte, hvordan man effektivt kan håndhæve disse forbud og dermed standse yderligere patenter på traditionelt frembragte planter, mener Anna Rønne.

Patenterhvervelsen til det schweziske firma dækker både peberfrugten som frisk råvare, som frisk afskåret råvare, eller til forarbejdning, såsom for eksempel konserves fremgår det af patentet (EP 2 166 833 B1).

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: