Kampagne med spareråd talte til maven

Danmarks største affalds- og energiselskab har haft succes med et meget utraditionelt initiativ, hvor man helt bogstaveligt valgte at tale til maven for at få danskerne til at spare på varmen – og det virkede.

2.000 private hjem kunne få gratis pizza i en hel uge.

Alle energiforsyningsselskaber i Danmark er pålagt ved lov at opfordre sine kunder til at spare på energiforbruget. Danmarks største affalds- og energiselskab, Vestforbrænding i Glostrup, valgte at bruge dette års kampagneinitiativ radikalt anderledes end tidligere:

- Vi har gennem mange år oplyst på mere traditionel vis med klassiske kampagneelementer som reklamer i aviserne, brochurer, oplysning på vores og kommunernes hjemmesider mv. Men vi sad med følelsen af, at nu skulle der gøres noget anderledes. Noget, som kunne få folk til at skifte fra den gode tanke og over til konkret handling, siger Per Wulff, teknik- og energichef hos Vestforbrænding.

Vest Pizza bød på gratis pizza i en hel uge
Resultatet blev, at Vestforbrænding d. 12. november 2012 åbnede et temmelig utraditionelt pizzeria. Hos Vest Pizza, som pizzeriaet blev navngivet, kunne alle indbyggere i et stort boligområde i Ballerup med mere end 2.000 private hjem få gratis pizza i en hel uge . Altså, såfremt beboerne i området samlet set sparede på varmen og delte otte simple varmeråd med hinanden. Og det gjorde de.

- Alle er klar over, at der både er et miljøhensyn og en personlig økonomisk gevinst ved at spare på varmen, men mange tænker, at det er småpenge, og at det alligevel ikke nytter noget, når naboen bare fyrer løs. Derfor ønskede vi at skabe et opsigtsvækkende initiativ, som både skabte sammenhold blandt beboerne om en fælles sag, og som samtidig konkret fik vist, at der er sjovere ting at bruge penge på end varme, fortæller Per Wulff.

- Vi oplevede en helt anden opmærksomhed på kampagnebudskaberne, end vi normalt har set. Vores oplevelse er samtidig, at vi også har fået de unge i tale på den her måde, hvor de opfordrede deres forældre til at varme rigtigt. Og skulle der være en enkelt eller to, som bare kom for at få en gratis pizza, så har vi det helt ok med det, slutter Per Wulff.

Hvis alle danskere med fjernvarme fulgte de helt simple varmeråd i kampagnen, ville de samlet få tre milliarder kroner mere mellem hænderne – til julegaver for eksempel.

 

FAKTA: Vestforbrændings otte varmeråd:

Luft ud for fulde gardiner – og luk for varmen imens

Luft kraftigt ud i din bolig – også selvom det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed og er derfor meget lettere at varme op. Luft ud en gang om dagen med alle vinduer åbne og gennemtræk i ti minutter. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler bliver kolde.

Stil termostaterne ens – start på ’3’

Uanset hvilken temperatur, du foretrækker, er det vigtigt, at alle termostater i samme rum står på det samme. Når du skruer op på ’3’, svarer det normalt til 21 graders varme, hvilket er normal stuetemperatur. Tænk over, at hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst fem procent.

Tænd alle rummets radiatorer – ikke kun den, du sidder ved

Du sparer intet ved kun at tænde en enkelt radiator i rummet og slukke de andre. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere varme end fire radiatorer på kvart drift. Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved at bruge alle radiatorerne. Gem heller ikke en radiator bag sofaen. En radiator skal være tændt og have luft omkring sig.

Luk døren til soveværelset – og til de andre kolde rum

Vi kan godt lide, at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Men husk at lukke døren mellem rum med forskellige temperaturer. Så udnytter du varmen mest effektivt. De fleste sover bedst ved 17 grader, hvilket svarer til at stille termostaten på ’2’.

Vi anbefaler mindst 16 grader – det er bedst for dine rum

Som tommelfingerregel anbefaler vi mindst 16 grader i alle rum. Under 14 grader risikerer du at skade bygningen og få problemer med fugt. Med fjernvarme sparer du næsten ingenting, hvis du slukker helt for varmen om natten. Når du skruer op igen om morgenen, belaster du fjernvarme- værket, som må bruge dyrere og dårligere energikilder for at følge med.

Brug bruseren og opvaskebaljen – spar på det varme vand

Der går 125 liter vand på et fyldt badekar, mens fem minutter under bruseren kun koster 45 liter vand. Tænk over, hvor du kan spare på det varme vand. Brug opvaskebaljen i stedet for at vaske op under rindende vand. Indstil dit fjernvarmeanlæg, så det varme vand ikke overstiger 55 grader.

Aflæs måleren – mindst én gang om måneden

Måleren giver overblik over dit forbrug og afslører eventuelle udsving. Den afslører en defekt ventil eller utætheder i systemet, selvom der normalt ikke er problemer med fjernvarmen. Kontakt dit fjernvarmeselskab, hvis du konstaterer uregelmæssigheder på dit forbrug eller din måler.

Fyr den af og udnyt din fjernvarme fuldt ud

Fjernvarmen leverer varme til dig, mens dit lokale fjernvarmeværk gerne skal have koldt vand tilbage fra dig. På den måde udnyttes systemet mest effektivt, og varmen bliver billigst mulig for dig. Det udgående fjernvarmerør skal altså være lunkent eller køligt. Jo køligere, jo bedre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: