I dag må du arbejde nøgen i haven

I HAVEN – Den første lørdag i maj er international Arbejd nøgen i haven-dag. Men inden du smider tøjet og fejrer dagen, er det værd at læse tre gode råd.

Smid tøjet og arbejd nøgen i haven, opfordrer amerikanske naturister. Foto: nudistclubhouse.com

Kan du lide at smide tøjet ude i naturen, er det i dag, du har chancen for at gøre det i hvert fald hjemme i haven. Den første lørdag i maj er nemlig den årligt tilbagevendende internationale mærkedag Arbejd-nøgen-i-haven-dag.

Dagen er indført af The Naturist Society (TNS), der er en amerikansk søsterorganisation til Danske Naturister, og idéen med dagen er, at man skal føle sig mere fri, acceptere sin krop og være tættere på naturen.

Facebook advarer os
I år vil vi ikke dele artiklen på facebook, da de kropsforskrækkede administratorer af facebook har sendt OrganicToday.dk en advarsel om, at vores facebook-profil vil blive slettet, hvis vi deler billeder af nøgne mennesker i haven. Billedet af de glade amerikanere, som også illustrerer denne artikel, er ellers blevet et stort hit.

Læs også: Du må gerne dyrke sex i naturen

Det gode ved at arbejde nøgen i haven er ifølge formand for Danske Naturister Mette Duekilde, at du kan nyde kontakten med sol og vind uden at være besværet af tøj, der kan komme i vejen eller blive snavset, og din egen have er et trygt sted at være nøgen, skriver Boligejernes Videncenter, Bolius.

Risiko for arbejdsulykker
Ifølge Bolius er der dog større risiko for arbejdsulykker, når du smider tøjet og arbejder nøgen.

8.000 mennesker kommer årligt på skadestuen i Danmark efter ulykker som følge af havearbejde, hvor de typisk kommer til skade på en stige, med en hækkeklipper eller plæneklipper.

Når du ikke har tøj på, forøger du risikoen for at komme til skade, fordi du eksponerer en større flade af din krop og hud og dermed er mere sårbar over for fx hudafskrabninger, sår og vildfarne kviste fra din hække- eller plæneklipper, fortæller Bolius, som opridser tre gode råd:

 • Undgå at arbejde nøgen med farlige haveredskaber
  Hold dig til lettere havearbejde som såning og lugning og undgå arbejde, der kræver mere farlige redskaber som grensakse, hække- og plæneklippere.
  Vådt og snavset arbejde som at vaske havemøblerne eller vande planter kan måske ligefrem være praktisk at udføre nøgen.
 • Pas på solen.
  Brug masser af solcreme. Især om foråret, hvor din hud er særlig sårbar efter en lang vinter uden sol. Koncentrationen af uv-stråler kan godt være den samme både om foråret og sommeren, selvom temperaturen er forskellig. Ud over tidspunkt på året afhænger uv-strålingen bl.a. af tidspunkt på dagen, skyer og ozonlagets tykkelse.
  Generelt er uv-strålingen dog kraftigst midt på dagen omkring sankthans og svagest om vinteren, fordi solen står lavere på himlen.
 • Pas på blufærdighedskrænkelse
  Selvom du er på din egen matrikel, kan du godt komme til at overskride lovgivningen ved at gå nøgen rundt i din have (Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse).
  Du kan nemlig komme ud for, at naboer og forbipasserende føler sig krænkede over din nøgenhed.
  Det gælder især, hvis din grund ligger ud til et busstoppested eller en etageejendom, hvorimod du roligt kan smide tøjet, hvis din have er aflukket og folk udefra skal gøre sig anstrengelser for at komme til at se ind i haven – fx ved at bruge en stige eller lave hul i hækken. Jo mere synlig, du er, jo større er risikoen for, at du kan støde andre.
  En rettesnor er dog, at for at støde andre skal din adfærd have en seksuel karakter – som samleje, berøring eller onani – samtidig med at det kan sandsynliggøres, at du ved eller må have indset, at din opførsel virker krænkende for andre.

Kilde: Bolius

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: