Drikkevand og havearbejde er en god cocktail

NATUR – Drop sprøjtegiften og brug hakkejernet i haven, opfordrer Danske Vandværker. På den måde passer du både på vores fælles grundvand og gør samtidig din krop en stor tjeneste.

Spar giften og brug kroppen. Det er godt både for dig selv og vores grundvand. Foto: Colourbox

Når vi drejer på vandhanen, kommer der frisk og dejligt vand ud. Og sådan skal det gerne blive ved med at være, mener de fleste.

Men mange mennesker tænker ikke ret meget over, at vi bor lige oven på det grundvand, vi skal drikke.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at sprøjtegift er en del af hverdagen for hver anden danske haveejer, og vandværkerne finder ofte pesticidrester under byområder.

Det er fordi, sprøjtegift under befæstede arealer, som for eksempel asfalt og fliser, ikke kan nedbrydes. En anden grund er, at alt for mange haveejere ikke har styr på brug og dosering af giften, før de anvender de kemiske midler.

- Miljøstyrelsens undersøgelse viser også, at mange faktisk har dårlig samvittighed over at sprøjte, og dér kan vi hjælpe. På vores hjemmeside kan man hente en pixibog og faktaark fyldt med gode og enkle råd, som viser, hvordan man klarer sig uden brug af kemi i haven, siger Dorthe G. Rasmussen, som er pressemedarbejder i Danske Vandværker.

Havearbejde er godt for kroppen
Ifølge vandværkerne er også en anden rigtig god grund til at lade sprøjtemidlerne stå, og det er, at du gør noget godt for din krop, når du griber til hakkejernet i stedet for kemien.

Hos kiropraktorerne slår man fast, at havearbejdet rent faktisk er rigtig god motion.

- Din krop er bygget til at arbejde. Du kan selvfølgelig mærke ømhed og måske få lidt ondt efter arbejdet i haven, fordi bevægelserne er uvante, men det er helt naturligt, siger Christian Ankerstjerne, kommunikationschef i Dansk Kiropraktor Forening.

Videnskabeligt bevist
- Det er videnskabeligt bevist, at det er de mange inaktive timer i sofaen, som vores krop ikke tåler, og den bedste måde at ødelægge kroppen på er ved ikke at bruge den. Så sving endelig hakkejernet, men med omtanke og tilpasset din fysiske form, opfordrer han.

Selvom du passer på, kan du godt regne med, at det uvante arbejde vil give en reaktion.  En let ømhed er kun positivt og fortæller dig, at du har lavet noget, du ikke er vant til. Alt efter hvor øm du bliver, kan det være en god idé at holde en dags pause, inden næste tag i haven. På den måde kan du opbygge din styrke og udholdenhed, fortæller kiropraktorforeningen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: