Hvem skal betale regningen for landbruget?

KOMMENTAR – Hvem skal i sidste ende betale regningen, når landbrugets spekulanter har gjort rent bord?, spørger forfatter og komponist Lars Muhl i denne kommentar til debatten om regeringens landbrugspakke.

Hvem skal i sidste ende betale regningen for landbruget?

Af Lars Muhl, komponist og forfatter

Det er ikke bare trættende og deprimerende, men til at blive syg af at være vidne til, hvordan dansk landbrug og dets institutioner, lobbyister og fortalere igen og igen, uden problemer, tages med fingrene i kagedåsen.

I årevis har man fordrejet og fortiet fakta og tal for at dække over dyremisbrug, misbrug af offentlige midler, overtrædelser af lovgivninger, som landmænd generelt ser stort på.

Der er tale om så mange sager, at det er ufatteligt, at det overhovedet lader sig gøre, uden at nogen griber ind.

Nu får den på alle tangenter
Der var engang, hvor dansk landbrug i det mindste kerede sig om sit image. Det gør man ikke mere. For nu har dansk landbrug magthaverne på sin side, så nu får den på alle tangenter.

I årevis har forskere fra hele verden forsøgt at råbe os op i forbindelse med overforbrug af antibiotika og resistens. I årevis har dansk landbrug trukket et langt og tungt spor efter sig med sager om alvorlige miljøovertrædelser. I årevis har dansk landbrug været en kæmpe underskudsforretning, der af uforståelige grunde støttes af ikke alene af Socialdemokratiet, men også af samtlige liberale partier, trods det at man i blå blok ellers hylder princippet om, at det, der ikke kan stå selv, må falde.

Ingen ydmyghed
Dansk Landbrug er uden sammenligning Danmarks største bistandsklient. Men man skal ikke regne med at dette afstedkommer nogen former for ydmyghed.

Nej, slet ikke.

I stedet har det givet dansk landbrug den opfattelse, at det kan gøre lige nøjagtig, som det passer det. Og med en politisk opbakning som den, vi er vidne til lige nu, ser det ikke ud til at skulle blive anderledes.

Men hvad med det danske grundvand? Hvad med antibiotika resistensen? Hvad med bomben under det økonomiske system? Hvad med dyrevelfærden? Hvad med den danske natur og det danske dyreliv? Hvad med folkesundheden?

Hvem skal i sidste ende betale regningen, når landbrugets spekulanter har gjort rent bord?

Hvem tror du?

Læs alle artikler af Lars Muhl

Lars Muhl er forfatter og komponist og skriver jævnligt på OrganicToday.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: