Hullet i ozonlaget er atter blevet større

OZONLAGET- Hullet i ozonlaget vokser igen og er nu større end hele Nordamerika.

Hullet i ozonlaget er vokset og er nu større end hele Nordamerika.

Det går atter den forkerte vej med ozonlaget, som nu er flere millioner kvadratkilometer større, end det var på samme tidspunkt sidste år. Det betyder, at hullet næsten er tilbage ved rekordstørrelses, skriver Videnskab.dk med Livescience.com som kilde.

Hvert år forsvinder en stor del af ozonlaget over Antarktis.

De seneste år er hullet ellers langsomt blevet mindre, men den nye udvikling kan ifølge Den Tyske Rumfartsorgnisation, DLR, skyldes, at klimaforandringerne påvirker de planetariske bølger, som har indflydelse på ozonlaget, skriver  Livescience.com.

Ozonlaget beskytter os mod solens farlige stråler
Over det lag af atmosfæren, som vi går og indånder til daglig, ligger stratosfæren. Deroppe – imellem 10 og 50 kilometers højde – ligger ozonlaget, som du kan se et stort hul i i videoen øverst i artiklen.

Ozonlaget filtrerer og beskytter os mod en del af solens stråler, som er farlige for mennesker og dyr. Nemlig de stråler, som forårsager solskoldning og skader på vores DNA. Ozonlaget stopper dog ikke de længere bølger fra solen, kaldet UV-A, men disse stråler forårsager ikke solskoldning eller direkte skade på vores DNA.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: