Henrik Platz nyfortolker naturdigte af Johannes V.

KULTUR – Henrik Platz og Kristian Biering har sat en række nye lyriske melodier til Johannes V. Jensens naturdigte for at få os til at lytte til skønheden i digtene igen. I aften kan du høre dem på Fairbar i Aarhus.

I aften kan man høre en række spændende nyfortolkninger af Johannes V. Jensens naturdigte sat i musik af Henrik Platz og Kristian Bierring Jensen.

Den danske digter og forfatter Johannes V. Jensen skildrer på fornem vis mødet mellem lyset og mørket og årstidernes skiften i sine smukke naturdigte, som han skrev i slutningen af 1800-tallet og frem til sin død i 1950.

Nu har sangeren og guitaristen Henrik Platz, der bor i Aarhus, lavet en række spændende nyfortolkninger af nogle af de allerbedste digte, blandt andet Danmarkssangen og Solhvervssang.

- Digtene har en skønhed og fylde i sig selv. Men de giver også mening i nutidens kultur, hvor vi har udviklet en ufølsomhed og fremmedhed overfor naturens rytme og helende kræfter, siger Henrik Platz, der i aften klokken 20 spiller på Fair Bar i Aarhus sammen med bassisten Kristian Bierring Jensen.

Nu kommer lyset
De to musikere kalder kompositionerne for Nu kommer lyset efter en linje i Johannes V. Jensens Solhvervssang. Digtet blev første gang trykt i Politiken i december 1917 og udtrykker optimisme på trods af modgang og mørke.

- Johannes V. Jensens digte kan kaste et nyt lys i en tid, hvor hamsterhjulet kører for fuldt drøn på arbejdet og i familierne, hvor naturen og dyrene udpines, og krigene raser rundt omkring i verden. Vi har brug for et håb. Og håbet former Johannes V. Jensen på spirituel, mytisk med sin skønhed af ord, siger Henrik Platz.

Han vil have os til at lytte til skønheden i digtene igen. Musikken er koncentreret om et udpluk af digte i perioden 1917-1944 med en særlig vægt på digte om solhverv og digte skrevet med indtryk fra anden verdenskrig, som kan have en særlig betydning for vores tid.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: