Har landmændene eneret på naturen?

SPRØJTEGIFT – Alternativet tager hatten af for Aarhus Kommune, som vil forbyde landmænd i Beder-området lidt uden for Aarhus at bruge sprøjtegift for at beskytte drikkevandsressourcer.

Alternativet advarer Landbrug & Fødevarer. Foto: Colourbox

- Det er, som om de konventionelle landmænd på et eller andet tidspunkt har fået opfattelsen af, at de har eneret på naturen. At de bare kan sprøjte og gødske, som de vil. Det ville klæde dem at udvise lidt mere respekt for vores fælles ressourcer. Nu vil landmændene have erstatning for at undlade at sprøjte, men burde det ikke være sådan, at de betalte afgifter for at sprøjte og forurene vores natur?

Sådan skriver Alternativets folketingsmedlemmer Josephine Fock og Christian Poll i en kommentar i Aarhus Stiftstidende.

De to tager hatten af for Aarhus Kommune, der i dag onsdag skal behandle et forslag, der vil forbyde landmænd i Beder-området at bruge sprøjtemidler.

- Det er første gang, en kommune går så vidt i bestræbelserne på at beskytte vores fælles drikkevand, men for Alternativet er det et yderst velkomment og inspirerende tiltag, når nu vi ikke kan få politikerne på Christiansborg til at gøre tilstrækkeligt. For gift i vores grundvand må vi aldrig acceptere. Og vi ved positivt, at roundup og andre sprøjtegifte er den største kilde til lukning af vandboringer. Derfor giver kommunens initiativ så god mening, mener Josephine Fock og Christian Poll.

Landbrugets magtfulde interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, varslede forleden, at de vil hive kommunen i retten, hvis kommunen som ventet vedtager forslaget om at beskytte drikkevandet. Men det kommer de ikke godt fra, advarer Alternativet.

- Hvis ikke Landbrug og Fødevarer besinder sig og dropper retssagen, vil vi fra Christiansborg presse på for at ændre lovgivningen, så det kommunale selvstyre bliver udvidet på dette område.

- Sagen er nemlig ikke bare vigtig for Aarhus Kommune, men kan blive en principiel sag og forhåbentlig et første skridt på vejen mod den nødvendige udfasning af roundup, som jo allerede er forbudt i andre lande, understreger Josephine Fock og Christian Poll.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: