Hækkerup: Økologien skal fremtidssikres

ØKOLOGI: Landbrug & Fødevarer byder regeringens nye handlingsplan for økologi velkommen. Det er en plan, der styrker fremtidens økologi, mener adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup tager pænt imod regeringens plan for at styrke økologien. Foto: Helene Bøgvad

En styrkelse af økologieksporten, mere og bedre tværministerielt samarbejde og fokus på bæredygtigheden i økologien Det er nogle af de initiativer, regeringens nye økologiplan indeholder. Initiativer der bliver budt velkommen i Landbrug & Fødevarer.

-Regeringens nye Økologiplan Danmark kigger længere frem end 2020, og det er der brug for, hvis økologien i Danmark skal styrkes. Vi har et mål om at femdoble økologieksporten til ca. otte milliarder kroner i 2040, og det mål anderkender og understøtter den nye økologiplan. Det er rigtig vigtigt, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Mere eksport
Hun fremhæver, at der ifølge planen er afsat 34 millioner kroner frem til 2018 til at styrke økologieksporten, og at eksport samtidig skal forstærkes ved ansættelsen af en eksportkoordinator med fokus på økologiske fødevarer.

-En eksportkoordinator vil give økologieksporten et løft. Det er ikke altid nok at finde de nye markeder, man skal også have hjælp til at komme ind på dem, siger Karen Hækkerup.

Mere økologi i undervisningen
På hjemmefronten er Landbrug & Fødevarer især glad for, at Økologiplan Danmark både vil fremme det tværministerielle samarbejde om økologi og styrke økologien på landets landbrugsskoler.

-Økologisk produktion har berøringsflader med flere ministerier, så selvom det hører under Fødevareministeriet, kan der komme regler og love fra for eksempel miljøministeriet, der påvirker den enkelte producent. Så er det vigtigt, at ministerierne forstår at samarbejde, siger Karen Hækkerup.

-På samme måde som de forskellige ministerier skal vide noget om økologi, er det også vigtigt at fremtidens økologiske landmænd bliver rustet bedst muligt til opgaven. Så det er positivt, at regeringen vil gå i dialog med landbrugsuddannelserne om deres undervisning i økologisk produktion.

Bæredygtighedstjek
Formanden for Landbrug & Fødevares økologisektion, Hans Erik Jørgensen, fremhæver især den nye mulighed for et bæredygtighedstjek for økologer, som planen indeholder.

-Bæredygtighed er og bør være et vigtigt parameter for økologer, men det er også et af de områder vi er udfordret på og hvor vi kan blive bedre. Derfor vil et bæredygtighedstjek være et rigtig godt værktøj for økologer, og noget jeg mener vi vil få stor glæde af, siger Hans Erik Jørgensen.

Kontrollen skal være obligatorisk
Faktisk ser Landbrug & Fødevarer generelt meget positivt på den nye plan. Men når det kommer til regeringens mål på EU-området, har planen dog nogle mangler.

-EU arbejder lige nu på en ny økologiforordning for alle medlemslande. Vi ønsker, at en årlig kontrol på de økologiske bedrifter opretholdes som et obligatorisk krav i hele EU. Det krav er i fare, men bliver ikke helt løftet i regeringens plan. Økologiens troværdighed hænger i høj grad sammen med, at der bliver udført kontroller, så det håber vi regeringen vil arbejde for, siger Karen Hækkerup.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: