Grønne terapitilbud mangler kvalitetsstempel

SUNDHED – Natur, haver og grønne omgivelser vinder frem i behandlingstilbud til folk med stress, depression og andre psykiske lidelser. Men der er behov for kvalificering og måske en certificeringsordning, mener den nye forening Green Care Netværket.

Naturen har en helbredende virkning på stress og mentale lidelse. Det er dokumenteret, men der er brug for en certificeringsordning eller et kvalitetsstempel af terapihaver og grønne omsorgsgårde. Foto: Ulla Skovsbøl

En ny forening,Green Care Netværket, vil arbejde for kvalitetssikring af de efterhånden mange tilbud, som bruger natur og grønne omgivelser til behandlingsformål. Det kan være terapihaver mod stress og depression, ophold i naturen som rehabilitering af kræftpatienter eller rideterapi til handicappede.

- Der er allerede mange gode tilbud i Danmark på det her felt og stor interesse for det også blandt politikere. Men som jeg ser det, mangler der både faglige fællesskaber, hvor man kan dele den viden, der bliver genereret, og kvalitetssikring, som gør kommunerne i stand til at vurdere tilbuddene.

Sådan siger Carsten Ørting Andersen, der er formand for Green Care Netværket, en ny forening, som vil udbrede brugen af natur, landbrug, haver, dyr og planter til terapeutiske og pædagogiske formål.

Norge har 400 omsorgsgårde
Foreningen Green Care Netværket har forbilleder i udlandet, bl.a. i Norge, hvor op mod halvdelen af alle kommuner har grøn omsorg som et tilbud til sygemeldte med stress, depression og angst. Norge har over 400 omsorgsgårde, der er godkendt som behandlingssteder.

- Vi undersøger i øjeblikket, hvordan en dansk certificeringsordning kan skrues sammen, og vi arbejder for at udbrede kendskabet til den efterhånden omfattende danske og udenlandske forskning på området, siger Carsten Ørting Andersen.

Certificering og bedre formidling
Chalotte Glintborg fra Aalborg Universitet er enig i at der behov for både certificering og bedre formidling af forskningsresultater. Hun har selv forsket i rehabilitering af patienter med senhjerneskade, og blandt andet set på, hvad relationen til en hund betyder i den sammenhæng.

- Men den viden vi har på området, er ikke tilstrækkeligt integreret i de eksisterende tilbud, siger hun.

- Forskerne skal i samspil med myndighederne sikre, at vi får systematiseret den eksisterende viden og kvalificeret de tilbud som findes så vi undgår et gråt marked på området. Jeg mener certificering er den rigtig vej at gå, om det så er af grønne omsorgsgårde eller servicehunde til plejehjem eller psykisk syge, siger Chalotte Glintborg, der er Ph.D. i psykologi.

Kontakt til dyr hjælper demente
I Danmark forskes der både ved Aalborg og Aarhus Universitet i, hvordan kontakt til dyr kan hjælpe eksempelvis demente eller folk med senhjerneskade.

Københavns Universitet driver efter svensk forbillede Terapihaven Narcadia i Hørsholm. Der kombinerer man behandlingstilbud til svært stressramte med forskning i haveterapien effekt og forskningsbaseret design af terapihaver.

Læs også: Natur og terapihaver gør stressramte klar til job igen

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: