Grønne foreninger: Uansvarligt at sælge DONG

Det er direkte uansvarligt at sælge ud af DONG, mener de grønne organisationer. Foto: Paul Langrock/Greenpeace

DONG – Det er uansvarligt at sælge ud af DONG Energy til finansgiganten Goldman Sachs. Det mener Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, NOAH, Det Økologiske Råd, Verdens Skove, Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis, som i et fælles appel har henvendt sig til regeringen for at bremse salget.

- Undertegnede organisationer finder det uacceptabelt, at Goldman Sachs med en investering på 8 mia. kr. gøres til 19% medejer af DONG Energy med vetoret over en lang række beslutninger og en sikret milliardkompensation, hvis staten ikke senere sætter DONG på aktier. Dermed vil staten miste betydelig indflydelse på DONG’s strategi fremadrettet og dermed dansk energipolitik, hedder det i brevet, som fortsætter:

- Goldman Sachs har et blakket ry i forbindelse med finanskrisen og er kendt for at gå efter kortsigtet økonomisk gevinst. Den konkrete situation, hvor handlen vil blive gennemført gennem et net af skuffeselskaber, oprettet til lejligheden af Goldman Sachs og placeret i notoriske skattely som Luxembourg og Cayman Island, er også dybt problematisk. Den danske stat bør under ingen omstændigheder blåstemple brugen af sådanne selskabskonstruktioner.

- DONG Energy har ekspertise og er verdensleder på bygning af offshore vind i og udenfor Danmark. At Goldman Sachs byder på det, er et bevis på, at der er tale om grøn omstilling, der kan betale sig.

- Det er derfor helt uforståeligt, at regeringen/staten ikke selv skyder 8 mia. ind i DONG – penge som staten kan låne til en ekstremt fordelagtig lav rente. Eller lader PensionDanmark, som angiveligt har afgivet et højere bud end Goldman Sachs, gøre det, skriver de grønne organisationer i brevet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: