Grøn energi trækker Apple til Foulum

ENERGI: Muligheden for at dække energiforsyningen 100 procent med vedvarende energi får computergiganten Apple til at etablere kæmpemæssigt datacenter til seks milliarder kroner i Foulum ved Viborg.

Viborgs borgmester Torsten Nielsen og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har svært ved at få armene ned af begejstring over Apples investering i Foulum. Foto: Viborg Kommune

Computergiganten Apple etablerer Europas største  datacenter tæt ved Aarhus Universitets forsøgscenter Foulum lidt uden for Viborg, hvor en stor del af dansk landbrugsforskning foregår. Investeringen bliver på over seks milliarder kroner. Arbejdet bliver indledt i 2017, og datacentret ventes færdigt i 2026.

Apple har europæisk hovedkvarter i Irland, men udsigten til at kunne dække hele energiforsyningen med vedvarende energi skal ifølge Udenrigsministeriet være den væsentligste årsag til, at virksomheden nu vælger at bygge et af verdens største datacentre i Danmark.

Grønt erhvervsklima
- Det er en kæmpe cadeau, at Apple blandt mange bejlere vælger Danmark. Det understreger, at regeringen har ramt den helt rigtige balance mellem en ambitiøs og grøn energipolitik – og et erhvervsklima i verdensklasse, siger handels- og udviklingsminister Morgens Jensen.

De mange servere og computere der kommer til at stå i datacentret, afgiver meget varme. Normalt forsvinder den overskudsvarme ud i det blå. Men i det kommende center vil lukkede kølesystemer gøre det muligt at genanvende en stor del af denne varmemængde i fjernvarmenettet.

Et æble i Viborgs turban
- Vi tror på, at innovation handler om at efterlade kloden i bedre tilstand, end da vi fik den. Tiden er også inde til at tackle klimaforandringerne, siger Lisa Jackson, Apples vice president of Environmental Initiatives.

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen, kalder Apples beslutning ‘et æble i kommunens turban’. Datacentret bliver ifølge Viborg Kommune den største udenlandske anlægsinvestering, der er placeret i Danmark til dags dato.

Apples aktiviteter i Europa har skabt 672.000 arbejdspladser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: