Giftige PCB-dampe i hver tiende bolig

En af verdens farligste miljøgifte er så udbredt, at op mod 62.700 danske boliger afgiver dampe, der udgør en risiko for mennesker og miljø. Det skriver Ingeniøren.

En undersøgelse lavet for Energistyrelsen og Miljøstyrelsen viser, at op mod 62.700 boliger i etageejendomme og en- og to familieshuse indeholder materialer, hvor indholdt af PCB er over 5.000 mg/kg.

Den grænse er afgørende, fordi så høje koncentrationer giver boligejere grund til at frygte, at mennesker og miljø bliver påvirket, lyder det fra rådgiverne bag rapporten, professor og ekspert i PCB Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

- Så høje koncentrationer i f. eks vægge eller gulve er et klart fingerpeg om, at man har et problem. Materialerne bør indsamles i en fart. De er farlige at røre ved og lækker PCB ud i miljøet, siger Lars Gunnarsen til Ingeniøren.

PCB er en miljøgift, der i perioden 1950-1977 blev brugt i blandt andet fugemasse, maling og gulvbelægninger. Siden 1977 har det været forbudt at bruge PCB i byggematerialer.

Hvis man udsættes for PCB i store mængder og gennem længere tid kan der ske skader på huden og forplantningsevnen. PCB er også mistænkt for at være kræftfremkaldende.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: