Geder gør livet sjovere på plejehjemmet

NATUR – Dyr på plejehjemmet øger livskvaliteten for de gamle, og på Egvad Plejehjem i Tarm er brægende geder, kvidrende undulater, hunde, katte og akvariefisk derfor en del af hverdagen.

På Egvad Plejehjem i Tarm har de gamle både geder, hunde og katte.

- Kom så, kom så, kom så.

Aase Jonassen ryster spanden med fuldfoder, så det rasler. – Kom så her. En stor brun ged med hængeører og dens lidt mindre, men livlige sorte fætter lade sig lokke hen til hegnet ved lyden og får lynhurtige stukket hovederne i hver sin spand.

En hvidhåret kvinde ved siden af ser betuttet på. Det er ikke til at greje, hvad hun tænker. Hun siger ingenting, men hjælper med at holde spanden. Hvad synes hun om gederne?

- A har aldrig set en ged før! Aldrig! råber hun næsten vredt. Aldrig.

Kirstine Marie (Stræde) lider af en demenssygdom, men hun har alligevel glæde af at hjælpe med at passe gederne, forklarer Aase, som er koordinator for de to demensafdelinger her på Egvad Plejehjem i Tarm.

Eden Alternative
Eller demenshjem, som det hedder her. Plejehjemmet praktiserer nemlig de såkaldte Eden Alternative principper, der blandt andet går ud på, at rammerne om beboernes liv skal ligne et privat hjem så meget som overhovedet muligt, og det sætter sig også spor i sproget.

Den grundlæggende tankegang bag Eden Alternative er, at de værste plager for gamle mennesker på plejehjem ikke er sygdom og smerter, men ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed. Det kommer man bedst til livs ved at skabe en hjemlig atmosfære med hyggelige dagligstuemøbler, god mad, børn, grønne planter – og altså også dyr.

I tråd med Ældrekommissionens anbefalinger
Ideen med dyrene er også helt i tråd med Ældrekommissionens anbefalinger for det gode liv på plejehjem, som blev offentliggjort i februar i rapporten ”Livskvalitet og Selvbestemmelse på Plejehjem.”

Ældrekommissionen kommer med 43 anbefalinger, og en af dem er, at det skal være muligt at tage sit kæledyr med, når man flytter på plejehjem i det omfang, det er praktisk muligt og ikke generer de andre beboere.

Men på plejehjemmet i Tarm er det ikke alene muligt at have sit eget dyr med. Her bor fire katte, et par hunde, to undulater, et uvist antal akvariefisk – og så altså to geder. På ønskesedlen står der desuden en hun-ged med kid, en voliere med flotte fugle, et hønsehus med høns og kaniner i fri dressur i en af gårdhaverne.

Dyrene giver mere udeliv
- Vi har gederne, fordi vi vil have mere udeliv. Mange af vores ældre sidder indenfor døgnets 24 timer året rundt. Vi synes, de skal ud og mærke vinden i ansigtet, opleve tågen og føle regnen mod huden og solens varme, og dyrene giver en god anledning til at komme ud, forklarer plejehjemmets leder Bente Vyff Pedersen.

Hun har været i plejesektoren siden 1978, men blev leder af Egvad Plejehjem i 2007, og det er på hendes initiativ, dyrene er blevet en del af hverdagen.

- De skaber liv og livskvalitet. Vi kan se et glimt i øjet på vores beboere, når de ser katten gå forbi eller springe op i skødet på dem,  siger hun.

Pong er besøgshund
En lille krøllet hund kommer løbende og bjæffer ad gederne. Den vil også have opmærksomhed og bener rundt mellem gedepasserne for at gøre opmærksom på sig selv. Det er Pong. Han har titel af besøgshund og er altid med sin ejer, Hanne Kallesen, på arbejde.

Her er medarbejderne nemlig velkomne til at tage deres husdyr med på jobbet lige som børn i alle aldre er velkomne, hvis de af en eller anden grund ikke er i skole eller i børnehave. I dag er der ingen børn, og Pong må nøjes med de gamles selskab, men det er tilsyneladende heller ikke at foragte, for der vanker tit en godbid, når han slår vejen forbi dagligstuen.

Hanne Kallesen er godt tilfreds med at kunne have Pong med, men det er ikke alle blandt personalet, der finder det lige relevant at passe geder og gøre fuglebure rene, når det er job i ældreplejen, de har valgt. Bente Vyff vil gerne diskutere det, men hun vil ikke lave om på sine principper.

Mange plejehjem synes det er besværligt
På mange plejehjem bliver det betragtet som alt for besværligt med dyr, uanset om de tilhører beboerne eller plejehjemmet, men den holdning skal ikke have lov at få overtaget, mener hun. Hvis det føles trygt og godt at have katten i sengen, så er det der, den skal sove, og efter Bente Vyff Nielsens mening, kan det lade sig gøre på hvilket som helst plejehjem, hvis viljen er til stede. Det er først og fremmest et spørgsmål om holdning.

- Vi har som mennesker brug for, at nogen har brug for os. Vi har brug for at yde omsorg til levende væsner. Det gælder også, når man bliver gammel, men mange af vores beboere har jo mistet dem, de havde haft omkring sig, ægtefælle og pårørende. Derfor skal vi hjælper dem til igen at kunne drage omsorg for nogen, og der er det godt at have dyrene, siger hun.

Dyr kan tænde erindringer
Mange af beboerne har desuden selv haft dyr, før de måtte opgive deres egen bolig. De har typisk haft hund eller kat, men der er også mange på Egvad Plejehjem, som har haft landbrug, eller som har arbejdet med dyr på landet, da de var yngre. Derfor tænder dyrene erindringsglimt selv i en demenssvækket hjerne.

Gederne skal have mad uanset vejret. I dag er det gråt, og havgus fra Vesterhavet når helt ind til Tarm. Lidt trist måske, men sådan er det. Hanne Kallesen henter frisk hø, og Else Sørensen er med til at putte det i høhækken. Hun bor på demenshjemmet med udsigt til gedefolden, men hun husker bedre end Kristine Marie.

Else kan for eksempel tydeligt huske, da gederne sprang gennem et hul i hegnet forrige weekend. De raserede et rosenbed og stod pludselig og gnubbede næser mod glasset i terrassedøren.

Geder er en gevinst
Else foretrækker dog, at gederne holder sig på deres egen side af hegnet, siger hun, men demenskoordinator Aase Jonassen, synes under alle omstændigheder, at de nysgerrige geder er en gevinst for plejehjemmet. De bidrager med spontanitet og uforudsigelighed i hverdagen, og det er godt, mener hun.

- De lavede selvfølgelig noget rod, da de sprang ud, indrømmer hun.

- Vi måtte rydde en del op efter dem, men beboerne grinede rigtig meget af det, og det giver jo unægtelig noget nyt at snakke om, når der pludselig står en ged og kigger ind ad vinduet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: