Fugleinfluenza breder sig hastigt

LANDBRUG – Fødevarestyrelsen destruerer hundredtusindvis af æg, efter der er konstateret fugleinfluenza i den tyske besætning, æggene kommer fra.

Et dansk rugeri ved Bække i Sønderjylland har modtaget flere end en kvart million æg fra en stor tysk hønsebesætning, hvor der er fundet fugleinfluenza. Æggene skal nu destrueres. Foto: Colourbox

Et dansk rugeri ved Bække i Sønderjylland har modtaget flere end en kvart million æg fra en stor tysk hønsebesætning, hvor der er fundet fugleinfluenza af den alvorlige (højpatogene) type H5N8.

Derfor går Fødevarestyrelsen nu i gang med at destruere de mange æg, da det ikke kan udelukkes, at der kunne være fugleinfluenza inde i æggene. Der er heldigvis fortsat ikke fundet fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Danmark, og Fødevarestyrelsens handling er udelukkende for at forebygge risikoen for smittespredning via nyklækkede kyllinger.

Vi gør alt, hvad vi kan
- Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre fugleinfluenzaen i at brede sig til danske fjerkræbesætninger. Men vi kan ikke holde skansen alene, siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

- Jeg vil på det kraftigste opfordre alle, der har høns eller andet fjerkræ – uanset hvor få – om at lukke dem inde, hvis muligt, eller i det mindste at sikre sig, at de ikke kan komme i kontakt med vilde fugle eller deres efterladenskaber, siger han.

Fundet i vilde ænder og svaner
Fugleinfluenza H5N8 breder hastigt med vilde fugle i flere EU-lande, og den er nu fundet i vilde ænder og svaner flere steder i Danmark.

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

- Hvis sygdommen kommer ind bag murene i en dansk fjerkræbesætning, vil det koste tusinder af dyr livet, og samtidig risikerer vi, at eksporten af æg og fjerkræ lukker ned med et milliontab for landbruget til følge, siger Stig Mellergaard.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: