Forurening fra kulkraft dræber 23.000 i Europa

FORURENING – 140 danskere døde i 2013 af kulforurening. Især står det galt til hos vores naboer i Tyskland, men også i Polen og Storbritannien forurener kulkraftværkerne voldsomt. Forureningen bliver båret med vinden til Danmark.

Samfundet kan spare milliarder af kroner på sundhedsbudgettet ved at omstille til vedvarende energi. Foto: Colourbox

Kulfyrede kraftværker er en voldsom kilde til luftforurening også i nabolandene. Kulforureningen er ifølge en ny rapport årsag til mindst 140 dødsfald i Danmark. I hele Europa tog luftforureningen fra kul i 2013 livet af 23.000 mennesker, viser en rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Luftforureningen standser ikke ved grænsen og når Danmark fra blandt andet Polen, Tyskland og Storbritannien.

Især Tyskland og Polens kulkraftværker har mange liv på samvittigheden. Faktisk var polsk kulkraft i 2013 skyld i omkring 6.000 dødsfald, mens tallet for Tyskland var næsten 4.400.

Følgesygdomme koster 460 milliarder
De mange følgesygdomme af forureningen giver en samlet regning på mere end 460 milliarder kroner i de europæiske lande. Det er første gang nogensinde, at kulkraftværkernes konsekvenser for vores helbred er blevet undersøgt.

- Undersøgelsen cementerer, at kulkraft er et kæmpe problem, siger Hanne Jersild, seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden.

- Kul er ikke alene den energiform, der belaster klimaet mest med massiv CO2-udledning – kulafbrænding forurener også luften og miljøet med blandt andet svovlpartikler og kviksølv og koster menneskeliv over hele Europa. Også af den grund bør det være et klart mål for EU og Danmark at udfase kulkraften hurtigst muligt, understreger hun.

Omkring 140 danskere døde i 2013 som følge af udledningerne fra kulkraftværker i vores nabolande, primært Tyskland, Polen og Storbritannien. Samtidig førte de danske kulkraftværker til ca. 50 menneskers for tidlige død i Europa.

Meningsløst at så mange skal dø
- Det er på alle måder uklogt at fortsætte med at bruge kul til at producere energi, når vi ved hvor skadeligt det er for mennesker, natur, klima og for vores økonomi. Der er jo veletablerede og effektive alternativer som vind- og solenergi, så det er meningsløst, at 23.000 europæere skal dø om året på grund af den forurening, som kulkraftværkerne skaber, siger Hanne Jersild.

WWF Verdensnaturfonden arbejder via sit globale netværk på at få de europæiske lande til at omstille deres energiforsyning til 100 procent vedvarende energikilder som vind og sol.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: