FN’s Klimapanel samles i Danmark i 2014

KLIMA – Om halvandet år bliver Danmark vært, når FN’s Klimapanel skal lægge sidste hånd på flere års arbejde. Flere hundrede forskere, journalister, stats- og regeringsledere ventes til Danmark, når klimapanelets femte hovedrapport offentliggøres.

Martin Lidegaard venter stort rykind af forskere, politikere og journalister, når FN´s klimarapport om halvandet år præsenteres i København. Foto:Carsten Snejbjerg

Flere hundrede forskere, journalister, stats- og regeringsledere ventes til Danmark, når klimapanelets femte hovedrapport om halvandet år offentliggøres i København.

- Selvom klimaet til tider kan virke fraværende i den offentlige debat betyder det jo desværre ikke, at klimaforandringerne ikke fortsætter – tværtimod, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard.

Han understreger, at det er helt essentielt at sætte ind ind for at bremse de negative klimaforandringer.

- Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi kan byde FN’s klimapanel velkommen, når deres store rapport skal færdiggøres og præsenteres i 2014. Den mest robuste klimaforskning vi har i verden er samlet i FN’s klimapanel, og derfor er det selvfølgelig med stolthed, at vi modtager værtskabet, siger Martin Lidegaard.

Verdens mest seriøse
FN’s klimapanel (IPCC) er ifølge ministeren verdens mest seriøse og velfunderede klimavidenskabelige panel, der holder øje med klodens klimatilstand. Førende forskere og eksperter sidder med i panelet, som kommer med anbefalinger til politikerne.

I 2013 og 2014 kommer der tre større rapporter fra FN’s klimapanel, som afsluttes med den sammenfattende rapport. På et møde i Geneve lørdag er det blevet besluttet, at den sammenfattende rapport vil blive offentliggjort i Danmark i 2014.

- Den viden der ligger i FN’s klimapanel, er utrolig solid og der er ingen tvivl om, at rapporten vil udgøre en vigtig basis for verdens klimapolitik frem mod 2020. På nationalt plan er vi allerede godt i gang med energiaftalen fra marts 2012. Til efteråret fremlægger regeringen en klimaplan, der viser, hvordan vi kan reducere vores drivhusgasudledninger med 40 procent i 2020. Dermed giver Danmark et ambitiøst bidrag til at holde den globale temperaturstigning under to grader, som er FN’s målsætning, siger Martin Lidegaard.

Første rapport i 1990
FN’s klimapanel udgav deres første hovedrapport i 1990 og siden er det blevet til tre mere. I 2013-2014 udgives den femte hovedrapport, der vil udgøre en gennemgribende opdatering af vurderinger af klimavidenskaben. Rapporten offentliggøres i fire etaper i 2013 og 2014 og afsluttes ved plenarmødet i København i efteråret 2014. Begivenheden ventes at tiltrække ca. 400 regeringsrepræsentanter, eksperter og forskere samt et større antal journalister.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: