FN opretter nyt råd for grøn udvikling

- Vi har ikke længere råd til business as usual, siger Jeffrey Sachs, der skal stå i spidsen for nyoprettet, verdensomspændende netværk , der skal finde løsninger på globale miljøproblemer.

Jeffrey Sachs skal stå i spidsen for nyt netværk, der skal finde bæredygtige løsninger på globale problemer.

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon har i dag lanceret et nyt, uafhængigt globalt netværk af forskningscentre, universiteter og tekniske institutioner, der skal forsøge at finde løsninger på nogle af verdens mest presserende miljømæssige, sociale og økonomiske problemer.

Sustainable Development Solutions Network (SDSN) vil arbejde samarbejde med både erhvervsliv, civilsamfundet, FN og andre internationale organisationer i deres bestræbelser på at finde løsninger, der kan føre til en bæredygtig udvikling, skriver FN i en pressemeddelelse.

Det nye initiativ kommer som et direkte resultat af FN-konferencen om bæredygtig udvikling, Rio+20, som fandt sted i Rio De Janeiro, Brasilien, i juni.

Kendt økonom i spidsen

Det bliver den kendte økonom, professor Jeffrey D. Sachs, der skal stå i spidsen for det nye netværk.

Han er leder af Earth Institute ved Columbia University og særlig rådgiver for generalsekretæren, vedrørende otte såkaldte Millennimum-mål, som blandt andet går ud på at afskaffe sult og fattigdom, sikre rent drikkevand sundhed, miljø og undervisning til alle. Målene blev aftalt på et FN-topmøde i 2000.

- De nye post-2015-mål vil hjælpe verden til at fokusere på de vitale udfordringer for bæredygtig udvikling, siger Ban Ki-moon.

FN’s generalsekretær betragter den nye konstruktion som en “innovativ måde at trække på verdensomspændende ekspertise” fra universiteter, videnskabelige forskningscentre og virksomhedernes teknologi-divisioner på globalt plan.

Vi har ikke råd til business as usual

Det nye High-level Panel skal rådgive om den globale udviklingsdagsorden efter 2015, som er skæringsdato for at nå millenniumudviklingsmålene. Rådet vil afholde sit første møde i slutningen af ​​september, og det er planen er rådet skal fremlægge sine konklusioner og anbefalinger til generalsekretæren i første halvdel af 2013.

- I de 20 år siden den første Rio-topmødet, har verden stort set har undladt at tage fat på nogle af de mest alvorlige miljømæssige og sociale problemer som presser sig på, siger Jeffrey Sachs.

- Vi har ikke råd til business as usua, understreger hanl. Vi er nødt til at engagere det akademiske og videnskabelige samfund og hente verdensomspændende teknologisk know-how fra den private sektor og civilsamfundet for at udvikle og gennemføre praktiske løsninger.

Det Økologiske Råd: Fornuftigt valg

Ifølge Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, er Sachs et godt bud på en en økonom, der kan koordinere arbejdet for en bæredygtig udvikling i det nye FN-organ. Christian Ege har blandt andet mødt ham til en konference i København.

- Mit indtryk er overvejende positivt. Han er generel set ret fornuftig, dog måske med en tendens til at lægge lidt for for meget vægt på tekniske fix som løsningsmodel, vurderer Christian Ege.

- Hans betragtninger om økologisk landbrug i Afrika og andre udviklingslande er efter min mening helt galt afmarcheret. Han mente dengang – for tre-fire år siden, at økologisk landbrug er det landbrug, de allerede har. Men de seneste års udvikling og forskning viser netop, at de økologiske dyrkningsprincipper og metoder med stor fordel kan tages i anvendelse i Arika, pointerer Christian Ege.

Det nye bæredygtighedsråd vil samarbejde på tværs af lande for at analysere fælles problemer og lære af hinandens erfaringer. Netværket vil sætte skub i fælles læring og forsøge at integrere det tekniske og politiske arbejde og ved hjælp af nye tilgang til de komplekse økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer, som verden står over for, hedder det i pressemeddelelsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: