FN: Doha kan bane vejen for bindende klimaaftale i 2015

Klimakonferencen i Doha kan bane vejen for en omfattende, juridisk bindende aftale i 2015. Det håber FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, som er tilfreds med resultatet.

Ban Ki-moon fik lejlighed til at studere polarisen og virkningerne af klimaforandringerne, da han i 2009 besøgte Svalbard i Norge. (Foto: CC FN)

Mens Greenpeace, Friends of the Earth og andre grønne NGO-organisationer vender tommelfingeren nedad efter gårsdagens internationale klimaaftale, som over 190 lande indgik i Doha, udtrykker FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon tilfredshed og håb om, at den kan være med til at få landene til at øge indsatsen i kampen mod de globale klimaændringer.

Loft over temperaturstigning
- Doha afsluttede med succes den foregående runde af klimaforhandlingerne, som kan bane vejen for en omfattende, juridisk bindende aftale i 2015, siger Ban Ki-moon via en talsmand.

- Generalsekretæren mener, at der skal gøres langt mere. Han opfordrer regeringer til i samarbejde med erhvervslivet, civilsamfundet og borgerne at fremskynde deres indsats, så den globale temperaturstigning kan begrænses til to grader celcius, hedder det i en erklæring fra Ban Ki-moon.

Kyoto-aftalen forlænges otte år
Efter den to uger lange konference var der enighed om at forlænge Kyoto-aftalen fra 1997, som udløber ved årsskiftet. Kyoto-aftalen blev forlænget otte år frem til 2020.

27 lande har indgået retslige bindende aftaler om at lægge loft over og skære ned på udledningen af drivhusgasser, som fyrer op under den globale opvarmning.

Kyoto-aftalen er indtil videre den eneste bindende klimaaftale, men omfatter kun lande, der tilsammen står for cirka 15 procent af verdens samlede udledninger af drivhusgasser.

Kan stigningen holdes under to grader?
Målet er at holde temperaturstigningerne i ave og og helst under to grader. Men adskillige rapporter fra de seneste måneder har skåret ud i pap, at det snart er for sent.  Realistiske vurderinger lyder snarere på temperaturstigninger på op mod fire grader. Måske endda endnu højere, hvis verden ikke begynder at handle.

Ifølge forskerne vil temperaturstigninger over to grader få alvorlige konsekvenser og skabe mere tørke, flere oversvømmelser, flere orkaner og mere ekstremt vejr. Klimaforandringerne vil især ramme de fattige lande, koste massive ødelæggelser og store økonomiske tab i fremtiden. Derfor haster det med at få verden til at ændre kurs.

Håber på initiativer
Ban Ki-moon håber på flere penge til en grøn klimafond, der kan være med til at fremskynde klimatilpasning i udviklingslandene.

FN’s generalsekretær forventer også, at de enkelte landes regeringerne uden tvetydighed vil demonstrere, at de agter at holde forhandlingerne om en global og juridisk bindende klimaaftale på sporet og derfor vil vise, hvad de har tænkt sig at gøre for at mindske kløften mellem løfter og hvad der reelt kræves for holde sig inden for en temperaturstigning på højest to grader.

Ban Ki-moon lover i erklæringen, at han vil øge sit personlige engagement for at ‘hæve ambitionsniveauet, øge klima-finansieringen og engagere verdens ledere i takt med, at vi nu bevæger os frem mod en global aftale i 2015′.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: