Flest unge vælger bevidst kødet fra

MAD – Op mod hver tiende dansker mellem 18 og 35 år er fleksitar og fravælger ofte kødet fra for at spise mere plantebaseret.

Kogebogsforfatteren Kirsten Skaarup foretrækker at lave sin egen plantefars. I denne version kommer proteinerne fra sorte bønner, men du kan lave plantebøffer af alle mulige andre proteinkilder, understreger hun. Foto: Kirsten Skaarup

Kødet mister status og må i fremtiden lade sig nøje med en mindre birolle på mange danske middagsborde. Og blandt et stigende antal helt unge og yngre, er kødet røget helt ud.

Ifølge en ny måling, fortaget for Landbrug & Fødevarer, er det de unge mellem 18 og 35 år, der er hurtigst til at omstille sig. Det vælger langt oftere mad lavet af grønsager, frugt, nødder og andre planter og skipper gerne de store klimabelastende bøffer.

Social bevægelse
Jon Fuglsang, som er lektor og fødevaresociolog på Københavns Professionshøjskole, peger på, at kødets dominerende rolle på de danske middagsborde vil blive udfordret i de kommende år.

- Ønsket om at spise mere plantebaseret er ikke bundet op på en enkelt person, men på en social bevægelse. Der er mange forskellige aktører i spil, og den er også videnskabeligt underbygget, i og med at de ting, man kommer til at spise, også lader til at være sundere, siger Jon Fuglsang til DR Nyheder.

Ifølge ham sender de unge et signal til omverdenen ved at vælge en ny vej i køkkenet frem for at reproducere de samme retter, som deres forældre og bedsteforældre.

- Man tager højere hensyn til miljøet, men viser også, at man har tid og er omhyggelig omkring at vælge gode råvarer. Der er også en status forbundet med, at man er god til at lave mad, og at man kan sammensætte og visuelt præsentere lækre måltider, som bryder med de faste vaner, man ellers har.

- Så der er en grad af innovationsstatus forbundet med, at man er i stand til at praktisere noget nyt, siger fødevaresociologen til DR, som søndag aften bragte et langt indslag i tv-avisen om kød.

LÆS OGSÅ: Alternativer til kød skal være mere klimavenlige

Jeg føler mig ikke hellig
I tv-indslaget medvirkede også 21-årige Line Heibon, som bor på Nørrebro i København.

- For mig er kød ikke nødvendigvis en integreret del af min aftensmad. Jeg føler mig ikke hellig omkring det, det er bare kommet naturligt, fortæller hun.

Hun spiser ofte aftensmad med en gruppe af venner, som tager hensyn til vegetarerne, når der bliver købt ind.

- Det er mere trendy, og derfor tror jeg også, at det er nemmere at slippe afsted med at være vegetar, i hvert fald i vores generation. Det er sådan lidt sejt, vurderer Line Heibon i indslaget.

Hun spiser selv kød en til to gange om ugen, og har ikke planer om at opgive kød fuldstændigt.

- Hvis jeg gjorde det, ville det blive et »statement« for mig. Det er bare en madvane, som er blevet lagt om, mener Line Heibon.

Salget er steget over 35 procent
Salget af vegetariske og veganske produkter steg med mere 35 procent fra 2016-17 blandt landets største supermarkedskæder. Og forventningen er, at tendensen fortsætter.

Frem til den 18. marts afholdes Danmarks første veganske restaurantuge. 35 spisesteder landet over serverer i denne uge vegansk mad uden kød, fjerkræ, fisk skaldyr, æg og mælkeprodukter.

I VeggieWeek kan man købe menuer som alle er 100 procent plantebaserede i tre forskellige priskategorier: 70 kroner, 140 kroner og 215 kroner.

 

FAKTA: Er du vegetar, veganer eller fleksitar?

Vegetar
En vegetar lever af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

Veganer
Lever plantebaseret og søger så vidt muligt, udover kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning, at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr, m.v.

Pescetar
Supplerer sin plantebaserede kost med fisk, men ikke spiser andre typer kød.

Fleksitar
Spiser hovedsageligt vegetarisk, men også kød ind imellem.

Kilde: Dansk Vegetarisk Forening/Dr

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: