Finanslov truer dyrehospitaler

FINANSLOV – Regeringens finanslov tvinger Københavns Universitet til besparelser, der risikerer at lukke landets dyrehospitaler. Hospitalerne bruges til at uddanne kommende dyrlæger og har stor betydning for dyrevelfærd, udvikling af nye lægemidler, fødevaresikkerhed og dansk landbrugseksport.

Besparelser kan tvinge Københavns Universitet til at lukke dyrehospitalet på Frederiksberg. Foto: Københavns Universitet

Regeringens forslag til besparelser på universiteternes uddannelser presser universiteternes økonomi så meget, at det bliver svært at videreføre nogle af Danmarks bedste og mest højteknologiske hospitaler.

Udspillet fra regeringen får nu Københavns Universitet til at overveje besparelser, der vil ramme hårdt på landets universitetshospitaler for familiedyr på Frederiksberg og store husdyr i Taastrup.

Usynlig kamp for overlevelse
De to hospitaler anvendes til at uddanne kommende dyrlæger, men er også til gavn for landbrugserhvervet og private familier, fordi de hvert år behandler mange tusinde dyr ved hjælp af den nyeste forskning.

Det har betydning for dyrevelfærd, udvikling af nye lægemidler, fødevaresikkerhed og den danske landbrugseksport, advarer Ulla Wewer, der er dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

- Hospitalerne er i gang med en usynlig kamp for overlevelse. Regeringens besparelser på både forskning og uddannelser slår endegyldigt bunden ud af økonomien. Det kan ikke undgå at ramme dyrs og menneskers sundhed, siger hun.

Kan vi uddanne dygtige dyrlæger?
Ifølge hende er et ikke kun forskningskvaliteten, der bliver udhulet.

- Man må også spørge, om vi fremover kan uddanne dyrlæger af den nødvendige kvalitet. Vi overvejer nu, om vi kan drive hospitalerne, hvis regeringen ikke finder midler til at sikre denne særlige opgave, siger Ulla Wewer.

Alle uddannelser ved universiteterne i Danmark koster langt mere, end de bevillinger, staten giver, viser en undersøgelse fra Deloitte.

Københavns Universitet henviser også til konsulentfirmaet PA, som har lavet en beregning der viser, at hver dyrlægestuderendes uddannelse på hospitalerne koster 209.000 kr. (familiedyr) og 343.000 kr. (store dyr) om året, men det statslige tilskud dækker kun 94.900 kr. om året.

Samlet set løber udgifterne til uddannelsen således op i langt over en million kr., men staten betaler kun under halvdelen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: