Fem procent hest i Europas oksekød

KØDFUSK – Den europæiske hestekødsskandale handler mere om svindel end fødevaresikkerhed. Det fastslår EU’s sundheds- og forbrugerkommissær efter screeninger af kød, alle EU-lande har fortaget i kølvandet på skandalen.

Findus kom i mediernes søgelys, efter at der blev afsløret hestekød i lasagne fra det svenske selskab.

Alle 27 EU lande samt Norge og Schweiz har indberettet resultater af screeninger. Resultaterne viser, at der i omkring fem procent (4,66) af prøverne er fundet hestekød og i 0,5 pct. af prøverne er der fundet den potentielt sundhedsskadelige hestemedicin phenylbutazon.

5-punkts-plan skal forhindre skandaler
Fødevareminister Mette Gjerskov ser frem til at drøfte, hvordan man kommer svindlen til livs og genopretter tilliden til den europæiske fødevareproduktion.

- Fem procent er selvfølgelig alt for meget. Og jeg er glad for, at alle medlemslandene har taget sagen alvorligt, og gennemført og indberettet deres screeninger. Nu har vi et foreløbigt overblik over situationen. Og jeg ser frem til at drøfte Kommissionens 5-punktsplan for, hvordan vi undgår lignende skandaler i fremtiden, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Svindel ikke fødevaresikkerhed
EU’s sundheds- og forbrugerkommissær, Tonio Borg, oplyser i en pressemeddelelse, at det nu står klart, at der er tale om fødevaresvindel ikke problemer med fødevaresikkerhed.

- Et af formålene med screeningen var at afgøre om hestekødsskandalen var drevet af fusk eller sjusk. Ifølge Kommissionen er der tale om svindel – ikke sjusk.Det er vigtigt at huske, når vi senere på måneden skal diskutere, hvordan vi genopretter forbrugeres tillid til den europæiske fødevareproduktion, understreger Mette Gjerskov.

Kommissionen har fremlagt en 5-punkts plan, der omfatter forslag til bekæmpelse af svindel, analytiske test, hestepas, myndighedskontrol og oprindelsesmærkning.

Forslagene skal drøftes af EUs fødevareministre senere på foråret.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: