Fedt nok!

Efter lang tids pres dropper regeringen de forhadte afgifter på fedt og sukker. Aftalen er indgået med Enhedslisten og bliver en del af den kommende finanslov.

Fedt- og sukkerafgiften blev indført for at gøre usunde fødevarer dyrere.

Landbrug & Fødevarer, der har kæmpet indædt for at komme af med afgiften, jubler over aftalen på Christiansborg.

- Vi glæder os meget over, at politikerne har lyttet og indset, hvor skadelige de her afgifter har været. Nu er de væk, og fødevarevirksomhederne står med væsentligt bedre forudsætninger for at komme videre og skabe vækst og beskæftigelse, siger Søren Gade, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Store administrative omkostninger
Ifølge analyser fra Landbrug & Fødevarer koster fedt- og sukkerafgiften 2.400 danske job, mere end 200 millioner kroner i administrative omkostninger, og samtidig har afgifterne har øget grænsehandlen og slået fødevarer fast som en grænsehandelsvare.

Afgifterne på fedt og sukker blev indført som en sundhedsskat for at høje folkesundheden og gøre usunde fødevarer dyrere, men har haft en lang række utilsigtede virkninger. Danmark har været det første land i verden til at indføre den slags sundhedsafgifter, og initiativet er blevet fulgt med interesse i udlandet.

Skatteminister Holger K. Nielsen.

Skatteministeren: Vi har lyttet
Skatteminister Holger K. Nielsen er tilfreds med forliget, der giver lavere afgifter på forbrugernes varer, og samtidig sikrer bedre konkurrencevilkår for virksomhederne.

- Det synes jeg godt, vi kan være tilfredse med. Vi må erkende, at disse afgifter gav store administrative omkostninger. Det er ikke det, der er brug for i den nuværende økonomiske situation. Vi har lyttet til de bekymringer, der har været, og sat handling bag ordene med en ambitiøs og fuldt finansieret afgifts- og konkurrencepakke, siger skatteministeren.

Enhedslisten: Godt for de fattige
Ifølge Enhedslisten er forliget godt nyt for folk med få penge, og finansordfører Frank Aaen argumenterer for, at afskaffelsen af afgifterne kan øge ligheden i samfundet.

- Det afgørende for os har været, at den sociale profil var i orden. Afgifterne ramte socialt skævt, og nu har vi finansieret afskaffelsen af afgifterne på en måde, hvor det ikke er dem nederst i indkomstpyramiden, der betaler, siger han.

Enhedslisten henviser til, at de indtægter, afgifterne ville have indbragt, bl.a. hentes hjem ved at hæve bundskatten med 0,19 procent.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: