Favorabel ordning for solceller forlænges

Regeringen vil justere og forlænge den favorable tilskudsordning, der har fået titusinder af danske boligejere til at investerer i solceller. Også boligforeninger skal fremover kunne få tilskud.

Installatørerne har travlt med at sætte solceller op. Næsten 25.000 boligejere har nu solceller på taget.

Ordningen var ellers i farezonen, fordi den lægger et voldsomt dræn i statskassen. I årets første ni måneder er antallet af solcelleanlæg vokset eksplosivt. 1. januar var der installeret 3.650 anlæg, men pr. 10. september var antallet ifølge Energinet.dk vokset til 23.107.

- Det er vigtigt, at danskerne synes, at det er attraktivt at investere i solceller. Almindelige borgere har det seneste år udvist en lyst til at bidrage til den grønne omstilling, som vi ikke har set tidligere. Det skal vi understøtte, skriver Martin Lidegaard i et notat forud for forhandlingerne om en ny strategi for solceller.

Han er indstillet på at justere ordningen. Blandt andet skal det nu være muligt for boligforeninger, andelsforeninger at være med i ordningen. Det skal også være muligt for beboere i landsbyer at gå sammen om at etablere solcelleanlæg. Samtidig vil han ophæve loftet for, hvor store anlæggene kan være, hvis de skal have støtte.

- Jeg vil foreslå, at vi helt dropper grænsen for, hvor store anlæggene kan være i fremtiden. Derudover vil jeg foreslå, at reglerne bliver ændret, så der bliver mere lige vilkår, uanset hvem der ejer anlæggene, pointerer Martin Lidegaard.

160 øre per kwh

Han vil nu samle partierne bag energiforliget og håber, at de vil være med til at sikre, at Danmarks samlede solenenergi-produktion i 2020 er mere end fordoblet sammenlignet med i dag.

Blandt ministerens konkrete forslag er, at man helt dropper grænsen for, hvor stort et solcelleanlæg må være. Også selve tilskuddet til solceller skal diskuteres i de kommende forhandlinger.

- Vi skal sikre, at vi får mest mulig vedvarende energi for vores penge. Derfor skal vi indrette ordningerne, så der er et passende tilskud fra staten. Vi kan ikke se bort fra, at vi dag støtter solceller med mere end 160 øre per kwh, mens vind kun får omkring en femtedel i støtte, skriver Martin Lidegaard i notatet.

Venstre og Enhedslisten efterlyste udspil

Tidligere på ugen efterlyste Venstre og Enhedslisten netop et udspil om solceller, efter at firmaet Blue Solar i Fredericia har slået alarm, fordi det frygter at tilskuddet til at opføre solceller bliver fjernet.

Energiforliget blev indgået i foråret 2012 mellem alle partier i Folketinget undtagen Liberal Alliance.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: