Farlige sprøjtegifte på retur hos private

Vi skruer ned for brugen af de mest miljø- og sundhedsbelastende sprøjtemidler i de private haver, men det er ikke fordi, flere er begyndt at dyrke giftfrit hjemme i parcelhushaven, for det samlede salg af sprøjtemidler til de private er steget.Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen.

To ud af tre går ind for at forbyde brugen af sprøjtegifte i private haver, viser en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Miljøminister Ida Auken er glad for det faldende salg af de mest belastende midler og er samtidig på vej med en ny strategi for at gøre endnu mere ved brugen af sprøjtemidler.

Den nye opgørelse fra Miljøstyrelsen over salget af sprøjtemidler til private viser, at det totale salg fra 2010 – 2011 er steget. Stigningen skyldes dog, at salget af de mindst miljø- og sundhedsbelastende mosmidler næsten er tredoblet.

Samtidig er salget af de mindst belastende ukrudtsmidler, som bruges på arealer med fliser, terrasser og indkørsler, steget med 70 procent. Til gengæld er salget af de mere belastende glyphosatprodukter (fx RoundUp) faldet med 23 procent. Miljøminister Ida Auken glæder sig over udviklingen.

- Det er dejligt at se, at danskerne bakker op om at beskytte vores natur og grundvand, og at haveejerne vælger at bruge de mindre belastende sprøjtemidler, når de vil ukrudtet til livs. Det er resultatet af en målrettet informationsindsats over for haveejerne, men vi skal blive endnu bedre til at bruge de mindst belastende sprøjtemidler eller helt undgå at bruge sprøjtemidler i vores haver. Derfor arbejder jeg hårdt på at blive klar med en ny sprøjtemiddelstrategi, siger miljøminister Ida Auken.

Ansatte skal på skolebænken

I den nye strategi for sprøjtemidler vil der blandt andet komme et krav til, at et passende antal ansatte hos forhandlere af sprøjtemidler skal gennemgå en specifik uddannelse på området for at kunne give kunderne rådgivning om, hvordan de skal anvende sprøjtemidler. Samtidig skal de ansatte kunne fortælle kunderne om de sundheds- og miljømæssige risici, der kan være forbundet med at anvende sprøjtemidlerne.

- Fremover skal forhandlerne have uddannede ansatte, så haveejerne kan få kyndig hjælp til at vælge sprøjtemidler og til at forstå brugsanvisningen. Ud over uddannelseskravet skal produkterne væk fra hylderne og om bag disken. På den måde sikrer vi, at folk får tilstrækkelig rådgivning, inden de bruger midlerne derhjemme, siger Ida Auken.

Der vil i løbet af de næste par år blive indført nye regler, der skal opdele sprøjtemidler i to grupper. Derved er det ikke muligt for de private at købe midler, der kun er godkendt til erhvervsmæssig brug, med mindre de erhverver et sprøjtecertifikat.

Den kommende sprøjtemiddelstrategi skal ud over at se på de privates brug af sprøjtemidler også have fokus på, hvordan landbruget fremover kan sænke brugen af de mest belastende sprøjtemidler.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: