Farlig kemi skal ud af regntøj og gummistøvler

FARLIG KEMI: Vandafvisende tøj og sko kan indeholde skadelige stoffer. Et nyt projekt undersøger med støtte fra Miljøministeriet, om man kan erstatte de skadelige stoffer med miljøvenlige alternativer.

Perflourerede stoffer, som findes i gummistøvler og regntøj, er svære at nedbryde og ophobes i naturen. Foto: Colourbox

Regntøj og gummistøvler kan indehold såkaldte perfluorerede stoffer. Stofferne gør tøj vand-, smuds- og fedtafvisende samtidig med, at det er åndbart. Men de kan også være skadelige. Derfor støtter Miljøministeriet nu et nyt projekt, som forsker i, om man kan erstatte stofferne med miljøvenlige alternativer.

Det er Teknologisk Institut, der sammen med blandt andre tekstilvirksomheden Hummel nu undersøger, om man kan udvikle et produkt, der har de samme praktiske egenskaber som perfluorerede stoffer uden de negative konsekvenser for miljø og sundhed.

- Der skal ikke være skadelig kemi i danskernes klædeskabe, og det har industrien et ansvar for at sikre. Derfor er jeg glad for, at tøjbranchen samarbejder og er med til at finde konkrete løsninger. De virksomheder, som går forrest, står også stærkere i konkurrencen på sigt. For forbrugerne efterspørger produkter uden skadelig kemi, og Danmark kan eksportere ny, miljøvenlig teknologi, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Ophobes i naturen
Tøj, der indeholder perflourerede stoffer, er ikke sundhedsskadeligt i sig selv. Men stofferne er svære at nedbryde og ophobes i naturen, når tøjet bliver vasket eller smidt ud.

Men tiden kan de ende tiden i fødevarer, og de kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende samt skade fosterudviklingen hos gravide. Forskning viser, at stofferne optages i kroppen i langt højere grad, hvis man spiser dem, end hvis man får dem på huden – f.eks. fra sit tøj.

- For Hummel er det afgørende, at vores kunder ikke bliver syge af de produkter, vi sælger. Derfor er vi naturligvis interesserede i at udvikle produkter, hvori skadelige stoffer ikke indgår – hvorfor vi samarbejder med Teknologisk Institut om at udvikle gode alternativer, som tager hensyn til både forbrugere og miljøet siger Per Kragh Nielsen, Indkøbsdirektør hos Hummel.

Det nye projekt varer i to år og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Green Tech, Skandinavisk Tekstil Kemi, F. Engel, Bestseller og Hummel. Miljøministeriet støtter projektet med 1,3mio. kroner gennem MUDP.

Danske virksomheder ser det som en meget vigtig del af deres udviklingsarbejde at skabe bæredygtige produkter uden skadelig kemi. Det viser en ny rapport, som Teknologisk Institut har lavet for Miljøstyrelsen, hvor 36 virksomheder fra 14 forskellige brancher er blevet spurgt om deres holdning.

Fakta: Sådan undgår du skadelige stoffer:

  • Vælg svanemærkede eller andre miljømærkede produkter, når du køber nyt tøj. De er fri for perfluorerede stoffer.
  • Du kan også som forbruger overveje hvilke egenskaber ved tøjet, der er nødvendige og hvilke, der bare er rare at have og vælge dine produkter derefter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: