Farlig kemi øger risiko for spontan abort

FARLIG KEMI: Op til 16 gange højere risiko for abort hos kvinder med højere niveau af hormonforstyrrende stoffer i blodet, viser ny undersøgelse. Det Økologiske Råd kræver handling fra politikerne.

Hormonforstyrrende stoffer øger risikoen for spontan abort. Foto: Colourbox

En ny undersøgelse blandt gravide kvinder, der deltog i Odense Børnekohorte, viser, at kvinder med spontan abort har højere niveauer af særligt to hormonforstyrrende stoffer, nemlig perfluorononanoic acid (PFNA) og perfluorodecanoic acid (PFDA) end kvinder, der føder.

Undersøgelsen målte disse stoffer i blodet på 56 gravide, som oplevede en spontan abort, og 336 fødende kvinder.

-De højest eksponerede havde helt op til 16 gange øget risiko for at abortere, siger professor Tina Kold Jensen fra Miljømedicin på SDU. Hun er forskningsleder i Odense Børnekohorte, der står bag undersøgelsen.

Bør få alarmklokkerne til at ringe
Undersøgelsens resultater er meget bekymrende og bør få alarmklokkerne til at ringe i Miljøministeriet, som hurtigst muligt må sørge for regulering på området”, siger ph.d. og seniorrådgiver for kemikalieområdet hos Det Økologiske Råd, Lone Mikkelsen.

Hun tvivler dog ikke på, at miljøministeren tager sagen meget alvorligt, og finder det glædeligt, at ministeren allerede har bedt Miljøstyrelsen se nærmere på forskningsresultaterne.

- Men det er vigtigt, at konklusionerne ikke blot ender i endnu en rapport. Disse stoffer skal reguleres, så forbrugerne fremadrettet sikres i langt højere grad, end de er i dag, siger Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd.

Høje koncentrationer af nyere stoffer
Undersøgelsen fandt ikke en sammenhæng mellem spontan abort og udsættelse for nogle af de ældre flourerede kemikalier, hvilket er interessant, idet disse udfases og erstattes af de nyere PFAS, som blev fundet i højere koncentrationer i blodet hos gravide i Odense Børnekohorte end i tidligere undersøgelser.

Perflourerede stoffer er betegnelsen for en gruppe stoffer med fedt- og vandafvisende egenskaber, der benyttes i utallige produkter, som eksempelvis tøj, møbler, teflon og pap- og papiremballage. Stofferne ophobes i mennesker og har en halveringstid på op til 6 år, og næsten alle gravide havde målelige koncentrationer af disse stoffer i blodet.

Fakta om Odense Børnekohorte

  • Undersøgelsen er fra Odense Børnekohorte, der følger 2.550 odenseanske børnefamilier allerede fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år. Formålet er at få ny viden om børns sundhed og trivsel, samt i samarbejde med bl.a. Odense Kommune omsætte denne viden til konkrete handleplaner for sundhedsfremme og forebyggelse.
  • Det er Odense Universitetshospital, Odense Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark der økonomisk støtter projektet, som løber frem til år 2030.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: