Eva Kjer skal til rivegilde om sminkede tal

GYLLEGATE – Flertallet bag landbrugspakken er trængt efter beskyldninger om fupberegninger. Oppositionen hasteindkalder Eva Kjer Hansen og eksperter til møde om landbrugspakkens miljøeffekt.

Eva Kjer Hansen ved samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 28. februar. Foto: Folketinget TV

En samlet opposition hasteindkalder nu de eksperter, der har kritiseret fødevareministerens kreative brug af deres tal, til en høring 23. februar.

Her skal førende forskere, embedsmænd og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forklare, hvordan de kan regne sig frem til en forbedret miljøeffekt ved helt at sløjfe centrale elementer i miljøindsatsen samtidig med, at landbruget får grønt lys til at skrue op for mere kunstgødning og gylle på markerne.

Ifølge TV2 kræver Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet af formanden for Miljø- og Fødevareudvalget, Rene Christensen (DF), at miljø- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V), embedsmænd og eksperter bliver indkaldt til en hastehøring den 23. februar.

Samråd og tredjebehandling
Det er samme dag som de fem oppositionspartier har kaldt ministeren i samråd og dagen før, at L68, der er en del af landbrugspakken, skal stemmes igennem og vedtages af et snævert flertal i Folketinget.

Det springende punkt er dog, om de konservative vil være med til at stemme for lovpakken, der betegnes som det endelige opgør med de seneste 30 års miljøpolitik, som har betydet voldsomme restriktioner på landbrugets udledning af kvælstof til vandmiljøet.

Blå bloks grønne samvittighed
Simon Kollerup, der er landbrugs- og fødevareordfører for Socialdemokraterne bekræfter, at det nu afhænger af blå bloks grønne samvittighed, om Eva Kjer også efter samrådet vil kunne få de nødvendige stemmer hos de konservative, eller om flertallet vipper i sidste øjeblik.

- Vi har i oppositionen kaldt ministeren i et hastesamråd og venter nu på at blå bloks grønne samvittighed, Konservative, er deres ansvar bevidst. For det her er en hamrende alvorlig sag både for miljøet og for demokratiet. Der er behov for, at vi kommer til bunds i denne sag, understreger Simon Kollerup på facebook.

- Det tyder på, at det ministeren kaldte et »grønt plus« i landbrugspakken i virkeligheden er et kulsort minus til skade for miljø og natur. Og ikke nok med det, forskerne bag kalder Eva Kjer Hansens brug af deres resultater for »kreativ bogføring«, der har misinformeret Folketinget. Vildledning af Folketinget er den allermest alvorlige forseelse for en minister, siger Simon Kollerup.

- Der er tale om vildledning af Folketinget og forhandling af en Landbrugspakke på et falsk grundlag. Det er uærligt, uvederhæftig og ikke bare på kanten af sandheden, men helt derud, hvor ellers kun Bæredygtig Landbrug ellers bevæger sig med løgne og manipulationer, siger Lisbeth Bech Poulsen, miljø- og fødevareordfører for SF.

Fakta og alle tal skal på bordet
Ifølge Maria Reumert Gjerding, miljø- og fødevareordfører for Enhedslisten er det helt nødvendigt at alle tal, fakta og fordrejninger kommer på bordet inden samrådet.

- For den lov skal bremses, hvis forskerne har ret i, at den vil medføre en årelang og omfattende forurening af vores natur og vandmiljø, som man har forsøgt at skjule ved at manipulere heftigt med tallene, siger hun.

Hun henviser til et møde 28. januar, hvor hun havde indkaldt miljø- og fødevareministeren i samråd om landbrugspakken og tallene bag. Her fastholdt ministeren, at landbrugspakken ville betyde et plus for miljøet.

- Det var ikke rigtigt dengang og det er ikke rigtigt i dag. Døm selv her om hun lyver overfor folketinget, opfordrer Maria Reumert Gjerding på facebook med et link til tv-optagelsen af det åbne samråd, som ligger på Folketingets hjemmeside.

Se åbent samråd i Miljø- og Fødevareudvalget 28. januar 2016 om lovforslaget L68.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: