EU tættere på aftale om fly-udledning

EU-Kommissionen er opsat på at nå frem til en forpligtende, global aftale, der skal begrænse udledningen af drivhusgasser fra flytransport.

EU's beslutning har vakt modstand i Kina og andre lande.

- EU er meget engageret og opsat på at nå en aftale, der fuldt ud respekterer de betingelser, vi har fremsat. Vi har en klar og fast målsætning og er indstillet på at nå frem til en global aftale, lød det torsdag fra kommissionens talskvinde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

EU har i flere år kæmpet for at få en international aftale med fælles regler om flyselskabernes udledning af drivhusgasser på plads og indførte 1. januar i år et kvotesystem for CO2, som betyder, at alle fly, der letter og lander i europæiske lufthavne skal betale en afgift og indrapportere deres udledning af CO2.

Regler for nye fly

Ved torsdagens møde med blandt andet klimakommissær Connie Hedegaard blev der opnået enighed om fastsættelse af fælles CO2-regler for nye fly. Den internationale organisation for lufttransport (IATA) udsendte efter mødet en pressemeddelse, hvori IATA hilser de nye fremskridt velkommen og kalder resultatet for en ‘vigtig milepæl’.

Organisationen advarer dog samtidig EU og klimakommissæren mod at sætte fremskridtene over styr ved at tvinge beslutninger igennem på et tidspunkt, hvor ‘det internationale samfund må stå sammen og nå frem til en fælles løsning’.

Kina truer

Mere end 1200 luftfartsselskaber har fulgt de nye CO2-regler for flytrafikken i EU, men det er sket under højlydte protester. Og selv om EU’s klimakommissær Connie Hedegaard har luftet en idé om at indføre sanktioner og i værste fald flyveforbud i EU for selskaber, der ikke vil underkaste sig EU-reglerne, nægter både indiske og kinesiske flyselskaber at bøje sig.

Direktøren for Kinas luftfartsorganisation har direkte truet med, at Kina vil beslaglægge europæiske flyselskabers fly, når de lander i Kina, hvis EU ikke stikker piben ind.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: