Domstol kræver ambitiøs CO2-reduktion i Holland

KLIMA – Historisk afgørelse i Holland kan få vidtrækkende konsekvenser for andre lande. 900 borgere har vundet over regeringen.

En domstol i Holland giver 900 borgere medhold og kræver, at regeringen fører en mere ambitiøs klimapolitik. Foto: Colourbox

En hollandsk domstol kræver ifølge nyhedsbureauet Reuters, at landets regering strammer op og reducerer udledningen af drivhusgasser mere ambitiøst, end det er tilfældet i de nuværende mål.

- Parterne er enige om, at alvoren og omfanget af klimaproblemerne gør det nødvendigt at tage skridt for at reducere udledningen af drivhusgasser, hed det i dommen.

Dommeren i Haag slår fast, at den hollandske stat skal sørge for, at »udledningen i 2020 er mindst 25 procent under niveauet i 1990.«

Vidtrækkende konsekvenser
Dommen er en sejr for miljøgruppen Urgenda Foundation, som har ført sagen for retten på vegne af 900 hollændere. Nogle ser dommen som en milepæl og et vink til andre landes regeringer.

- Denne historiske afgørelse vi få vidtrækkende konsekvenser i Holland, Europ og resten af verden, siger Gerben-Jan Gerbrandy, et hollandsk medlem af Europa-Parlamentet i Gruppen Alliancen af ​​Liberale og Demokrater for Europa.

Hollands regering har et mål om at reducere udledningen med 17 procent i 2020, hvilket er under normen på 25-40 procent for industrilande.

EU’s målsætning er at skære mindst 20 procent af  drivhusgasserne fra 1990-niveau inden 2020.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: