EU-Parlamentet siger klart nej til GMO

Modstanden mod GMO er stor i USA. Foto: Steve Rhodes via Flickr

GMO – Europa-Parlamentet fordømmer Kommissionens tilladelse til at indføre genmodificeret majs på det europæiske marked. Vi kræver GMO tilbage i Pandoras æske, siger Margrete Auken.

Europa-Parlamentet har i dag vedtaget en resolution, der fordømmer Europa-Kommissionens tilladelse til at indføre en nyt genmodificeret majs på det europæiske marked. Samtidig opfordres EU’s landbrugsministre til at gøre alt for at få forkastet Kommissionens beslutning.

Margrete Auken, der er stedfortræder både i parlamentets miljøudvalg og landbrugsudvalg, kræver, at Kommissionen omsider lytter til Europas folkevalgte.

- Ingen i Europa – bortset måske fra agroindustrien med amerikanske Monsanto i front – er tjent med, at man sådan bare lukker GMO ud af laboratoriet og gambler med både sundheden og biodiversiteten, siger hun.

En skandale
- At Kommissionen og en række regeringer spiller på agroindustriens side, er en skandale, når borgere og folkevalgte i EU tager så kraftigt afstand fra de upopulære GMO. Efter at Europa-Parlamentet i dag endnu en gang har sagt klart nej til at tillade GMO i Europa, må Kommissionen rette ind, siger Margrete Auken.

Afstemningen blev gennemført efter opfordring fra SF’s Grønne Gruppe og bekræfter den store mistillid hos Europas folkevalgte til Kommissionens håndtering af GMO problematikken. I forrige måned underkendte EU-domstolen i Luxembourg da også Kommissionen og annullerede en tidligere dyrkningsgodkendelse for den genmodificerede kartoffel, Amflora. EU-landenes ministre skal nu på banen, men meget tyder på at ministrene vil tage stilling i en såkaldt skriftlig procedure.

- Det er meget problematisk hvis ministrene skal tage beslutningen om de genmodificerede majs via en skriftlig procedure. Modsat hvad Kommissionen hævder, er der ikke videnskabeligt konsensus om GMO’s sikkerhed, og bl.a. derfor er det afgørende at vi får en så åben debat som muligt. Borgerne skal jo kunne stille deres ledere og ministre til ansvar hvis de tager GMO-industriens parti i denne sag, siger Margrete Auken.

- Jeg kan godt forstå at landbrugsministrene ikke tør røre GMO sagen med en ildtang og lader sagen trække i langdrag når der er så stor mistillid blandt europæerne. Men ministrene skal altså sige nej til Kommissionens mange forsøg på at luske GMO ind ad bagdøren. Det græske formandskab og alle de europæiske ministre skal tage de seneste udmeldinger fra de folkevalgte og EU-domstolen til efterretning og sende GMOerne tilbage til hvor de kom fra, nemlig Pandoras æske, siger Margrete Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: