EU forurener mindre med CO2

KLIMA – Det understreger behovet for at rette op på kvotehandelssystemet, siger EU’s klimakommissær Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard og EU's miljøudvalg er ved at strikke et nyt forslag sammen.

Udledningen af drivhusgasser fra over 12.000 kraftværker og virksomheder, der er med i EU’s system for handel med klimakvoter, faldt sidste år med to procent.

Det viser en ny, årlig opgørelse fra EU-Kommissionen.

Politikken virker
Men selv om Connie Hedegaard glæder sig over den faldende forurening, er der også malurt i bægeret for EU’s danske klimakommissær.

- Den gode nyhed er selvfølgelig, at udledningerne falder. Vi ved jo godt, at de falder lettere, når det går skidt for økonomien, end når det går godt for økonomien. Men udledningerne falder også mere, end den økonomiske aktivitet falder. Det er da en positiv nyhed, og det tyder på, at vores politikker faktisk virker, siger Connie Hedegaard ifølge Ritzau.

Forværrer kvotemarkedet
Alligevel er faldet i CO2-udledningen med til at forværre det allerede eksisterende problem på EU’s marked for handel med CO2-kvoter.

Kvoterne skal gøre det dyrere for virksomheder at forurene. Men da der er i forvejen er for mange kvoter på markedet,  er de er blevet så billige, at systemet ikke virker efter hensigten.

- Udledningerne er faldet så meget, at problemet med for mange kvoter er blevet større. Det er ikke et problem, at prisen falder. Men det er et problem, hvis prisen kommer for tæt på nul, for så kan det ikke stimulere den innovation, vi har brug for, siger kommissæren.

Hendes forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af markedet blev i april stemt ned af EU-Parlamentet.

EU-Parlamentets miljøudvalg er i øjeblikket ved at at strikke et nyt forslag sammen, som formentlig kommer til afstemning inden sommerferien.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: