EU forbyder dyreforsøg med kosmetik

DYREVELFÆRD – Efter 11. marts er det slut med kosmetiske produkter eller ingredienser, der er testet på dyr.  Dermed slutter en kamp, der har varet i flere årtier, siger foreningen Anima.

Kaniner og andre dyr skal ikke længere være forsøgsdyr. (Foto: Jørgen Lauritsen)

- Ingen mus, marsvin, rotter eller kaniner vil blive injiceret, tvangsfodret og dræbt for kosmetiske produkter solgt i EU. Alle dyrevenner kan være utroligt stolte af dette fremskridt, siger Animas kampagnechef Joh Vinding.

På et møde med dyrevelfærds-organisationer har den nye EU-kommissær for sundhed, Tonio Borg givet et klart løfte. Han har lovet, at der ikke bliver ikke flere udsættelser eller ændringer i forbuddet mod dyreforsøg til kosmetik- og hygiejneprodukter. Forbuddet træder i kraft 11. marts 2013.

Det betyder, at ingen kosmetiske produkter eller ingredienser, der er testet på dyr, kan sælges inden for  EU. Det gælder alt lige fra mascara til tandpasta. Dermed er der heller ikke risiko for, at forsøgene blot flytter til andre lande.

Flere årtiers kamp
- Det er enden på en kamp, der har varet flere årtier. Det er en monumental bedrift for EU og de mange, som har kæmpet for at redde dyrene fra meningsløse forsøg. Tusindvis af dyr vil hvert eneste år blive reddet, lyder det i en kommentar for dyreværnsorganisationen Anima.

Forbuddet i kosmetikdirektivet blev vedtaget i 2003 og trådte i kraft 2009. Dog blev der givet en dispensation for en række former for dyreforsøg frem til 2013. Mange kosmetikfirmaer troede denne dispensation ville blive forlænget, men det har kommissæren nu ifølge Anima bekræftet ikke sker, og et endeligt forbud træder dermed i kraft.

- Det har været en lang og svær rejse. Men resultatet viser, at man aldrig skal give op, og at verden langsomt men sikkert er ved at ændre syn på, hvad vi kan tillade os at bruge dyr til, siger Animas kampagnechef Joh Vinding.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: