EU-forbud mod fluorstof får ingen effekt

FARLIG KEMI – EU’s nye planer for fluorstoffet PFOA får ingen reel effekt og ender blot med at vildlede befolkningen. Industriens interesser ser igen ud til at vinde over borgernes sundhed i EU, siger Det Økologiske Råd.

Pas på de fluorerede stoffer, som findes i blandt andet pizzabakker og madpapir. Foto: Gustav Bech

Fluorstoffer fra pizzabakker, teflonpander og sportstøj føres over i vores børn via modermælken, har forskerne påvist.

- Vi bliver nødt til at tage fluorstoffer alvorligt. For eksempel er det fluorholdige stof PFOA giftigt og kræftfremkaldende og kan skade børns evne til at bekæmpe alvorlige sygdomme som for eksempel stivkrampe. Det har Philippe Grandjean, dansk professor i miljømedicin, påvist. Og i vores hverdag er de nuværende grænser for, hvor meget PFOA vi mennesker må udsættes for i hverdagen, 100-1.000 gange for høj, siger ph.d. Lone Mikkelsen, kemikalieekspert i Det Økologiske Råd.

EU er på vej med forslag om en langt højere grænseværdi for PFOA end den grænseværdi, Norge og Tyskland foreslog for mere end et år siden, og det bekymrer Lone Mikkelsen.

Industriens interesser
-Det er jo ganske enkelt en vildledning af borgerne. Vi forbrugere vil jo tro, at EU har besluttet at beskytte mennesker og miljø mod eksponering af dette skadelige stof. Men det vil slet ikke blive resultatet. Tværtimod vil grænseværdierne blive så høje, at det stort set ikke berører forbrugerprodukterne på markedet, vurderer hun.

Fluorstoffer som PFOA har en vand-og fedtafvisende effekt, og der findes allerede mere sikre alternativer. Men virksomhederne tøver, fordi en omstilling kan være dyr og besværlig.

- Med EU’s planer for fluorstoffer vil industrien ikke have nogen grund til at fjerne disse skadelige stoffer. Og vores hverdag vil stadig være fyldt med fluor. EU skal stoppe med at gå industriens ærinde og i stedet bruge sine kræfter på at beskytte borgernes sundhed. Det vil helt klart også betale sig sundhedsøkonomisk på længere sigt, understreger Lone Mikkelsen.

Fakta om fluorstoffet PPOA

  • For et år siden foreslog Norge og Tyskland EU-Kommissionen at lave et forbud mod PFOA.
  • EU’s Udvalg for Samfundsøkonomisk Analyse (SEAC) har så netop foreslået, at EU-Kommissionen skal godkende Norge og Tysklands forslag om forbud, men samtidig fastlægge langt højere grænseværdier end forslaget lægger op til.
  • I Norge har PFOA været forbudt i forbrugerprodukter siden sommeren 2014.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: