Eksperter skal høre om urban farming

40 deltagere i en europæisk konference om nye fødevaresystemer skal høre om, hvordan der kan dyrkes landbrug mellem boligblokkene i Gellerup. Bag projektet Urban Gellerup Farming, der skal bringe landbruget ind i byen, står Videncentret for Landbrug, Brabrand Boligforening og Realdania.

Tomaterne trives godt mellem boligblokkene. Billedet er fra et projekt i Londons East End.

Beboerne i Gellerupparkens boligblokke skal øge deres nærhed til naturen gennem arbejde med jord og planter.

Det er målet bag et projekt om urbant landbrug i Aarhus Vest, som Brabrand Boligforening, Realdania og Videncentret for Landbrug står bag. Tanken er at udlægge dele af de grønne områder mellem boligblokkene til fødevareproduktion og eventuelt udnytte de flade tage i Gellerupparken og Toveshøj til træer, bede og drivhuse.

Og selv om projektet kun er i startfasen, så skal en række internationale eksperter med interesse for nye fødevaresystemer allerede høre om visionerne, når de tirsdag besøger Aarhus Vest.

- Vi er meget glade for, at de netop har valgt at høre om Urban Gellerup Farming på deres korte besøg i Danmark. Vi vil vise dem området og fortælle om projektet og så håber vi på, at høre om deres erfaringer med landbrug i byen. På den måde kan vi se nye muligheder og få skabt et netværk, siger Trine Balskilde Stoltenborg, miljøjuridisk konsulent i Videncentret for Landbrug.

Bylandbrug kan begrænse fedme

Det var hende, der sidste år fik idéen til at etablere et projekt om landbrug mellem boligblokkene i Gellerup og fik Brabrand Boligforening med på idéen, skriver Videncenter for Landbrug i en pressemeddelelse.

Konceptet med at dyrke landbrug i byen, urban farming er allerede udbredt i en lang række lande.

Både Canada, England, Sverige og Holland er langt fremme med lignende projekter om urbant landbrug i socialt belastede områder.

I England og Canada bruges bylandbrug allerede til at begrænse fedme, sundhedsproblemer og områdets klimapåvirkning.

I Urban Gellerup Farming er målet også at få skabt nye arbejdspladser til områdets beboere.

- Parallelt med uddannelse og træning i landbrug skal områdets beboere uddannes til at indgå som arbejdskraft i det danske landbrug eller på anden vis til at udføre arbejde i fødevarekæden, som ikke nødvendigvis kræver en videregående uddannelse. Og det er netop det sociale aspekt af projektet beboerrepræsentanterne fra Gellerup meget interesserede i, siger Trine Balskilde Stoltenborg.

Idékonkurrence på vej

Hun håber, at Aarhus Kommune, og på sigt landets øvrige kommuner, vil indarbejde urban farming i deres politik, fordi det kan hjælpe med at løse en række kommunale opgaver som integration og arbejdspladser.

Men før der kan dyrkes tomater og skabes arbejdspladser skal der først laves en plan for, hvordan landbruget skal integreres blandt boligblokkene. Derfor bliver der snart udskrevet en konkurrence, hvor interesserede arkitektfirmaer kan komme med deres bud på hvordan urban farming i Gellerup konkret skal se ud.

Lykkes Urban Gellerup Farming vil Aarhus V blive Danmarks første større beboelsesområde med landbrugsdrift mellem boligblokkene.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: