Ebola udløser global nødsituation

EBOLA – Ebola-epidemien betegnes som international nødsituation af verdenssundheds-organisationen, WHO.

En koordineret, international respons er nødvendig for at stoppe og slå den internationale spredning af ebola tilbage, mener WHO. Foto: WHO

Ebola-epidemien i Vestafrika har nu resulteret i en international nødsituation.

Det siger en ekspertkomité i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, efter at den i to dage har været samlet til krisemøde i Genève for at diskutere den alvorlige situation, skriver Ritzau med nyhedsbureauet Reuters som kilde.

Organisationens komité for nødsituationer, som blandt andet består af medicinske eksperter, er blevet enige om at erklære ebola for en “sundhedsmæssig nødsituation af international betydning”.

- En koordineret, international respons er nødvendig for at stoppe og slå den internationale spredning af ebola tilbage, siger WHO’s chef, Margaret Chan, der beder det internationale samfund om at hjælpe de ebola-ramte lande i Vestafrika.

Det er ikke umuligt at stoppe ebola-epidemien, understreger WHO’s chef for folkesundhed, Keiji Fukuda.

- Dette er ikke en mystisk sygdom. Det er en infektionssygdom, som kan inddæmmes. Den spredes ikke gennem luften, siger han.

WHO udsendte en lignende melding tidligere på året, da en polioepidemi hærgede flere områder i blandt andet Mellemøsten. Derudover kaldte WHO det også en international nødsituation, da et udbrud af svineinfluenza ramte verden i 2009.

WHO opfordrer de lande i Afrika, hvor ebola lige nu breder sig, til at erklære undtagelsestilstand for at komme epidemien til livs. Det er allerede sket i flere lande.

Ebola har taget livet af mennesker i fire vestafrikanske lande – Guinea, Liberia, Sierra Leone og Nigeria. 932 personer har ifølge Verdenssundhedsorganisation, WHO, mistet livet.

Derudover er flere end 1711 mennesker enten bekræftet smittet eller mistænkes for at være det.

USA’s sundhedsstyrelse (CDC) opgraderede onsdag sit alarmberedskab til det såkaldte niveau 1 på grund af udbruddet og sygdommens “mulighed for at påvirke mange liv”.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: