Død kaskelothval strandet ud for Fanø

KASKELOTHVAL: En 12 meter lang, død kaskelothval er drevet ind til kysten ved Fanø syd for Sønderho. Det kan være livsfarligt at røre ved den, advarer Naturstyrelsen. Døde hvaler er ofte inficeret med sygdomsfremkaldende bakterier.

Det kan være livsfarligt, da døde hvaler ofte er inficeret med sygdomsfremkaldende bakterier. Foto: Naturstyrelsen

En 12 meter lang kaskelothval er strandet ud for Fanø, og Naturstyrelsen er ved at undersøge, om den døde hval kan trækkes ind på den tørre strand. Det vil mindske risikoen for, at nysgerrige forsøger at gå ud til hvalen, der lige nu ligger i tidevandszonen.

Erfaringer fra tidligere hvalstrandinger viser ifølge Naturstyrelsen, at mange mennesker gerne vil helt hen og røre ved den døde hval, men det kan være livsfarligt, da døde hvaler ofte er inficeret med sygdomsfremkaldende bakterier. Naturstyrelsen er i kontakt med Politiet om en eventuel afspærring omkring hvalen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet vil vurdere, om kaskelothvalens skelet skal bevares for senere at blive udstillet. Der tages desuden en række videnskabelig prøver af hvalen for blandt andet at bestemme dødsårsagen. Når hvalen er undersøgt, bliver den parteret og kørt væk til destruktion.

Arbejdet med at fjerne hvalen kan tage flere dage eller måske uger afhængig af, om det lykkes at trække hvalen op på stranden. I så fald vil arbejdet med at partere hvalen også blive væsentligt nemmere.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: