Det grønne parti i USA fik 400.000 stemmer

USA – Præsidentkandidat for the Green Party, Jill Stein og vicepræsidentkandidat Cheri Monkala, fik 396,684 stemmer svarende til 0,3 procent af de nationalt afgivne stemmer ved præsidentvalget i USA 6. november.

Jill Stein stillede op til præsidentvalget i USA for Green Party.

USA er splittet i to næsten lige store blokke. Enten stemmer man på det demokratiske parti, eller også vælger man republikanerne. Men USA har faktisk også et grønt parti, der opstiller, og ved det netop overståede præsidentvalg, kunne partiet høste flere stemmer end tidligere.

Det grønne parti, der går ind for en bevidst klimapolitik, kærlig kvindepolitik, er imod censur på internettet, for sikring af friheder og imod frivole krige,  kan i virkeligheden være et tegn på forandring i amerikansk politik.

Hvis man tænker nærmere over den koalition af borgere, der genvalgte Barack Obama, er der måske grøde i den politiske andedam. Nogle mener at genkende noget fra 1980′erne.

De grønne vandt syv pladser i Californien
Det grønne parti havde i alt 312 kandidater på stemmesedler til store som små poster, og de vandt sådan set over 20 poster. Kandidater til nationale poster i kongressen hentede over en halv million stemmer. Fintællinger vil nok bringe tallet noget højere. Ingen af de omtalte vindere vil formentlig nogensinde dukke op i dansksprogede medier.

Staten, der havde flest grønne kandidater, var Texas med 41. Grønne i Californien vandt syv pladser på forskellige niveauer den 6. november, men har sikret sig forskellige positioner på lokalt niveau tidligere på året ved valg. The Green Party har været aktiv for lighed for homoseksuelle, sikring af ret til abort og imod racisme.

Unge og minoriteter sikrede Obamas genvalg
Der er sket ret forunderlige og for republikanerne ganske overraskende skift i USAs politiske udvikling. Store mængder minoriteter og unge, der sådan set holdt sig under meningsmålernes radar, sikrede Barack Obamas genvalg.

Med i gruppen er mange med lave indkomster (under 50.000 dollar om året) samt overordentligt mange kvinder. Faktisk er den eneste demografiske gruppe, der solidt gik til Mitt Romney hvide mænd og deres hustruer på landet i tyndtbefolkesde stater.

Tilbage i 1984 og 1988 førte den sorte aktivist og pastor Jesse Jackson primærvalgkamp for at blive demokraternes præsidentkandidat. Han byggende på den såkaldte “Rainbow Coalition”, der til forveksling ligner fundamentet bag Obama med tilføjelse af Det Grønne Parti. Miljø- og klima var dengang ikke højt profilerede emner.

Jackson kom ingen vegne, for spidserne i det Demokratiske parti ikke drømte om at tolerere en mørkhudet kandidat. Landet var ikke parat til den slags skævheder, mente man. I stedet udpegede de pæne hvide herrer, der fik læsterlige valgprygl af republikanerne Reagan & Bush Sr., beskriver det progressive Alternet. Faktisk fik Jacksom mange stemmer fra ikke-rige hvide og arbejdere.

Republikanerne er ved at miste fodfæste
Der er stor enighed om, at republikanerne er ved helt at miste fodfæstet i amerikansk politik, fordi de ikke kan finde en tilpas bred, midtsøgende og konservativ platform at enes om. Udviklingen i befolkningen peger imod Barack Obamas lidt mere liberale holdninger, og at folk i 2012 fik for meget af de store, rige donorers omklamring af folkestemningen gennem TV.

Alle mulige individer, herunder selveste Mitt Romney, bliver anklaget for at have forårsaget republikanernes “tab” af præsidentposten i et år med dårlig økonomi og høj arbejdsløshed. Efterhånden samler enigheden sig dog om kvinder, især de unge og ugifte, der fuldstændig ødelagde gamet for republikanerne. Gruppen stemte overvældende 68 procent til fordel for Obama; langt flere end for gifte kvinders 53 procent.

Løs på tråden og uinteresseret i økonomi
Argumentet fra republikanerne er, at ugifte kvinder er løse på tråden og totalt optaget af abort og prævention, at de slet ikke har øje for landets økonomi og børneopdragelse. Gifte kvinder er mere optaget af økonomien; faktisk er abort og prævention ikke et emne mere, udtaler en konservativ kommentator. De ugifte kvinder er bare ude på at få gratis prævention. Den outrerede radiovært Rush Limbaugh mener ligefrem, at Obama behandler kvinder som vagina’er (!).

Måske er regnbue-alliancen blevet til noget i amerikansk politik. Nogle i USA vil kalde det en voksende progressiv trend bygget på unge og mere socialt indstillede. Beviset skulle ligge i Californien, altid lidt foran restens af landet, hvor den demokratiske guvernør pludselig har et solidt demokratisk flertal i begge kamre af sin lovgivende forsamling.

Tilmed stemte vælgerne ganske uhørt for en skattestigning for at redde statens uddannelsessystem.

• Dan Larsen er journalist og redaktør for nyhedsbureauet Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et redaktionelt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: