Derfor skal du skære ned på dit madspild

MIN GRØNNE OMSTILLING – Hvorfor reducere madspild (udover at man sparer en del penge)? Grund nr. 1: Fordi at madspild udgør verdens 3. største klimasynd.

Madspild betyder langt mere, end de fleste regner med.

Vores første grønne bud på en grøn omstilling var at have fokus på madspildet. Jeg må ærligt indrømme, at inden at vi startede, tænkte jeg, at der nok ikke var så meget at komme efter – for hvor meget batter den lille smule mad, der ryger i skraldespanden i forhold til klimaet?

Så blev min nysgerrighed vækket, og jeg begyndte at undersøge sagen. Den udmærkede NGO, Stop Madspild har en hjemmeside, som virkelig er værd at kigge på og samler fakta om madspild (www.stopmadspild.dk). Jeg blev fuldstændig grebet af sagen.

Selvom jeg tidligere har arbejdet med affald – for godt og vel 11 år siden – så er der sket megen bevidstgørelse i lille Danmark – og i hele verden for den slags skyld – på denne front – og jeg blev meget klogere ved at bruge et par aftener på at granske sagen.

Den helt store synder
Jeg anede f.eks. ikke, at madspild er verdens tredjestørste CO2-synder. De madvarer, der ryger direkte i skraldespanden er faktisk skyld i 3,3 milliarder ton CO2-udledning hvert år – og hvis man sammenligner den CO2-udledning, som madspildet i hele verden er skyld i, vil det kun være USA og Kina, der udleder mere (Kilde: FN’s Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO, rapport “Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources” – tal fra 2013).

Jeg anede heller ikke, at den produktion, distribution og forrådnelse, som verdens madspild giver anledning til – udleder lige så meget drivhusgas som hele verdens transportsektor! (Kilde: CONCITO – fra Fødevareministeriets konference ‘Det skjulte madspild’ i 2011) Og ja… vi taler kun om madspild – ikke hele verdens madproduktion! Det er da vanvittigt meget!

Men det stopper ikke her! Hvis vi kigger på hver enkelt persons madspild i Danmark så svarer dette til drivhusgasudledningen ved en almindelig danskers elforbrug. Dette vil sige en udledning på godt 0,5 ton CO2 per dansker om året. (Kilde: Politiken – tal fra 2014).

Samme effekt som solceller
Jeg var slet ikke klar over, at det var så meget. Det er interessant set i en sammenhæng med at en del danskere får skiftet deres elforsyning ud med solceller – eller bruger deres frie valg efter liberaliseringen af elmarkedet til at vælge et elselskab, som f.eks. Naturenergi, der går ind for opbygning af eksempelvis vindmøller.

Det er interessant, at man blot ved at reducere madspildet kan opnå en tilsvarende besparelse på CO2 udledningen – og det ene behøver jo ikke at udelukke det andet.

Ifølge LoveFoodHateWaste.com ville CO2 gevinsten, hvis vi alle undgik madspild svare til, at vi fjernede hver 5. bil fra gaderne.
Folkens! Der er noget at komme efter her! Nu fik jeg i hvert fald mit ”klima-hvorfor” på plads.

Hanna Snorradottir skriver jævnligt på OrganicToday.dk om sine overvejelser, idéer og erfaringer med familiens grønne omstilling.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: