Danmark tiltrækker solcelle-virksomheder

Det er blevet attraktivt for private at investere i solceller. Det har udenlandske firmaer fået øjnene op for. Inden for det seneste har har tre tyske og et svensk firma etableret sig i Danmark, oplyser Udenrigsministeriet.

Tre tyske og et svensk solcelle-firma har etableret sig i Danmark i løbet af det seneste år.

Ud over et marked i vækst er virksomhederne tiltrukket af de danske kompetencer inden for design og smart grid. Smart grid dækker over, at elnettet kan håndtere de store vejrafhængige udsving i elproduktionen, som opstår, når stadigt mere strøm kommer fra vedvarende energikilder som vindmøller og solpaneler.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr glæder sig over de nye spillere, som er med til at professionalisere branchen.

- Vi har i regeringen vedtaget en ambitiøs energipolitik, som kræver, at vi sætter ind bredt. Solenergi er et af de områder, hvor det rykker langt hurtigere, end vi havde turdet håbe på. Faktisk forventer vi at nå regeringens 2020-målsætning om 200 MW solcellekapacitet allerede i år. Det er blandt andet takket være udenlandske spillere som Solarpark Rodenäs og MHH Solartechnik, der kommer med viden og erfaringer, som vi kan lære af i Danmark, siger hun.

- De er med til at professionalisere branchen, og det er både er en fordel for de danske forbrugere og for vores konkurrencedygtighed globalt, understreger ministeren.

- Samtidig skaber boomet i solcelleindustrien grønne arbejdspladser i hele landet. Eksempelvis ligger Solarpark DK i Løgumkloster og MHH Solar Danmark i Svendborg, siger Pia Olsen Dyhr.

De udenlandske virksomheder er med til at professionalisere branchen, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr.

Næste generations solcelleløsninger

Tyskland er på grund af mangeårige støtteordninger langt fremme på solenergiområdet, så de tyske firmaer kommer med knowhow og praktiske erfaringer, der kan fremskynde udviklingen i Danmark. Men de udenlandske firmaer kan også lære noget i Danmark. Vi er nemlig førende, når det gælder design af solcelleløsninger.

Direktør for Solarpark Rodenäs, Frank Groneberg siger, det er en fordel for hans virksomhed at være en del af det danske udviklingsmiljø.

- Danmark er et forgangsland, når det drejer sig om at integrere funktion og design i innovative solcelleløsninger. Ved at blive del af det danske udviklingsmiljø kan vi forbedre vores produkter og være på forkant med efterspørgslen både i Tyskland og på vores nye, danske marked, forklarer han.

De udenlandske etableringer drejer sig altså ikke kun om at salg, men også om produktudvikling, hvor firmaerne kombinerer deres produktviden med den danske evne til at indtænke brugernes behov og skabe designstærke produkter. Invest in Denmark er lige nu i kontakt med flere interesserede firmaer inden for solcellebranchen, som overvejer at etablere sig i Danmark.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: