Dan J vil give landbruget smidige forhold

- Landbruget skal have så smidige arbejdsforhold som muligt, siger Dan Jørgensen.

RANDZONER – Fødevareminister Dan Jørgensen vil give landbruget så smidige arbejdsforhold som muligt. Han og resten af regeringen har indgået et forlig med den borgerlige opposition om at sløje halvdelen af randzonerne, der skal beskytte vandmiljøet mod forurening.

- Det er vigtigt, at vi fastholder den gode miljøindsats, og samtidig skal landbruget have så smidige arbejdsvilkår som muligt. Det har jeg sagt fra den dag, jeg satte mig i ministerstolen, og derfor nytter det ikke at have en administrativ klods om benet, som dele af randzoneloven har været.

Sådan siger fødevareminister Dan Jørgensen, som i dag er gået med til at sløjfe halvdelen af de randzoner, som oprindeligt skulle dække 50.000 hektar. Landbruget har s

- Selv ude i marken har der været tilfælde, hvor hverken landmændene eller Fødevareministeriets egne kontrollører har kunne afgøre, hvor der skulle være randzoner, og det kan vi ikke leve med, siger Dan Jørgensen.

Fra og med 1. august i år skal landbruget kun udlægge de ti meter brede randzoner ved vandløb, som i forvejen er udpeget i andre love. Det er primært vandløb, hvor der i dag er krav om de såkaldte 2 meter bræmmer.

- Randzoner er stadig et af de bedste redskaber til at få bedre miljø, natur og klima på samme tid, og det er også derfor, vi holder fast i dem, der hvor de giver mening. Det er vigtigt, vi holder fast i en balance mellem gode muligheder for erhvervet og en bæredygtig miljøpolitik,  siger Dan Jørgensen.

Steen Gade: Ufatteligt
Formanden for Folketingets miljøudvalg, Steen Gade, SF, er helt uforstående over for regeringens forlig med de borgerlige partier. Det svækker miljøindsatsen over for landbrugets forurening af vores vandløb, søer og kystnære farvande. Og Danmark sakker bagud, mener SF.

- Det er ufatteligt, at regeringen tilsyneladende giver efter for Venstres ønske om at fjerne hele første generation af vandplaner. Det er alvorligt, at man nu er villig til at trodse Natur- og Landbrugskommissionens klare råd til os politikere. Nemlig at økonomiske fordele til erhvervet skal følges af miljø- og naturfremskridt, siger Steen Gade, SF

Bag ændringen af loven står regeringen, Liberal Alliance, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: