Dan J synger med på landbrugets pralerier

En landmand i færd med at sprøjte grøftkanter ved Fensten, syd for Odder i Østjylland.

KOMMENTAR – Det er ubegribeligt, at Dan Jørgensen synger med på landbrugets pralerier. Reelt er den animalske produktion ikke produktudviklet i 100 år. Kineserne har i løbet af få årtier omdannet et u-land til et industrisamfund, som fremover vil styre verdens gang, mens danskerne laver pølser – imponerende.

Netop i disse dage er en stor dansk handelsdelegation i Kina for at promovere danske varer i det folkerige land. Som galionsfigur bruger man Dronningen, og med sig har hun i alt fire ministre samt repræsentanter for mere end hundrede danske virksomheder. Heriblandt fødevare- og landbrugsminister Dan Jørgensen.

Struttende af stolthed kan Dan Jørgensen fortælle, at det er lykkedes danske forhandlere at overbevise kineserne om, at Danmark som de første (og muligvis de sidste) kan få lov at sælge forarbejdet svinekød til kineserne – fra Danish Crown naturligvis. I alt regner man med at kunne sælge for 250 mio. kr. pølser derude i østen.

Men kommer alle disse pølser danske slagteriarbejdere til gode? Producenten af pølserne er TULIP – ejet af Danish Crown. Danish Crown har også pølsefabrikker i Tyskland. Den anden fødevareproducebt godkendt af de nøjeregnende kinesiske fødevaremyndigheder er 3-Stjernet fra Horsens. Dette firma er finsk.

Landbruget har i årevis brystet sig af at kunne sælge minkskind til kineserne for milliardbeløb (ca. 9 mia. kr. i 2012). Og har medregnet denne omsætning i “fødevareklyngen”. Nu viser det sig, at store dele af disse skind indgår i en kæmpe korruptionsskandale i Kina. Om denne svindel har rødder til danske købmænd og avlere vides endnu ikke. Men i hvert fald er de gyldne tider forbi for dansk pelsdyravl – priserne styrtdykker.

Vi vil altså have kineserne til at købe dansk pels produceret under tvivlsomme dyreetiske forhold – og oven i købet med nogle anløbne handelsmetoder – og ligeledes sælge dem noget så lavteknologisk som danske pølser. De rigeste kinesere klæder sig i danske pelse og spiser kilometervis af farsfyldte svinetarme, mens vi modtager den ene container efter den anden med avancerede højteknologiske produkter.

Kineserne tjener godt, mens de danske svineavlere dagligt taber penge – trods årlige subsidier på 7-10 mia. kr. Det er ubegribeligt, at Dan Jørgensen synger med på landbrugets pralerier. Reelt er den animalske produktion ikke produktudviklet i 100 år. Kineserne har i løbet af få år omdannet et u-land til et industrisamfund, som fremover vil styre verdens gang, mens danskerne laver pølser – imponerende.

Kirsten Brosbøl i landbrugets sold
Landbruget har også fået en anden minister i deres sold: Nemlig Kirsten Brosbøl. Hun har med et snuptag halveret randzonerne fra 50.000 ha. til 25.000 ha. Nu har hun til fredet Himmelbjerget – men på bekostning af vores vandmiljø, som nu må sejle sin egen sø. Senest har hun bedt parcelhusejerne og haveejerne om at holde igen med brug af sprøjtegifte. Hun skyder spurve med kanoner. Haveejere bruger 3 pct. af alt gift i Danmark. Landbruget bruger 93 pct. Hun kan mest sammenlignes med et offerlam i regeringsrokaden. Miljø ved hun intet om.

Landbruget buldrer stadig derudaf. Den lovede sprøjtefrekvens på 1,7 er steget til 2,4, kunstgødning fosser stadig via drænene til vores vandmiljø og vores mest truede landskabsformer er under stærkt pres.

I skrivende stund er en nabo netop kørt forbi vores ejendom med en centrifugalspreder, og kunstgødning står langt ind i vores have. En desperat nabo ringede påskelørdag og fortalte, at en nabobonde netop havde sendt kaskader af sprøjtevæske langt ind over hækken i deres have og på et nærliggende gods ved Odder har en traktorfører nedsvedet et langt stykke grøftekant.

Hos Østjyllands Politi verserer dags dato to sager om “ureglementeret” opbevaring af døde grise (kadavere). Ejeren mener bare, at en presenning ‘er fløjet bort’, men på de fotos, vi har taget af det ulovlige forhold over to år, ses ingen overdækning af kadaverne – kun døde grise (se “døde grise på Horskjærgaard’). Den lokale landboformand i Odder Jens Gammelgaard mener ikke, der er nogle problemer med landbruget – hverken med kadavere eller andre problemer. Han hævder oven i købet, at ‘vi landmænd dyrker rent grundvand’, og ‘producerer mad til verdens sultne masser’.

Vi trænger til en egentlig landbo- og landbrugsreform, som i langt højere grad tilgodeser alle i vores samfund – og naturligvis et økologisk landbrug.

Holger Øster Mortensen er psykiatrimedarbejder og skriver jævnligt for OrganicToday.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: